2024. április 19., péntek

Új lélekharang készül

A kispiaci helyi közösség hírei

Magyarkanizsa község több kisebb települése között kimagasló az a lendület, amivel Kispiac lakói szebbé és jobbá szeretnék tenni falujukat. Erre az évre is sok új tervet készítettek, ugyanakkor régebbi projektek befejezését is célul tűzték ki. Szarapka Edével, a falu polgármesterével beszélgettünk az elképzelésekről és a fejlesztésekről:

– Magyarkanizsa községben a települések előnyös helyzetben vannak a többi szerbiai településhez viszonyítva, ugyanis a helyi közösségeknek saját forrásaik vannak, gondolok itt legtöbb esetben a helyi járulékra. Kispiac esetében azonban a vásár szervezéséből, illetve a legelők bérbeadásából befolyt összegek is plusz költségvetési tételt képeznek. Az első nagyobb volumenű beruházás a Kispiac és Ludas közötti közel 5 kilométeres aszfaltos út szélesítése, amely egy rendkívül forgalmas útszakasz és az évek során már szükségessé vált a javítása. Tavaly a két település vezetősége aláírta az együttműködési szerződést, így bízunk a kedvező fordulatokban és a megfelelő anyagi háttérben. Kisebb beruházásokban a helyi közösség holdudvarába tartozó civil szervezetek révén igyekszünk különböző forrásokhoz jutni. Az egyik ilyen civil szervezet jelenleg a helyi közösséggel karöltve működteti a postát, aminek feltételeit igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten biztosítani és fejleszteni. Magát az épületet folyamatosan újítjuk fel, és a szolgáltatásokat is igyekszünk bővíteni. Az idei terveink között szerepel még a temetőben egy új lélekharang felállítása is, ez nagy hiányossága volt a temetőnknek, és a beruházás már folyamatban van – magyarázta Szarapka Ede.

Ezen célkitűzéseken felül a falu karbantartása és szépítése most is lényeges részét képezi a terveknek. A helyi közösség irodájában a polgárok továbbra is jelezhetik észrevételeiket és intézhetik ügyeiket. Kimagasló egyesületeik az Ékszer Női Egyesület, amely több akciója bevételéből hozta létre a játszóházat Kispiacon, a Mozgalom Kispiacért főként a zöldfelületek karbantartásáért felelős, jelenleg az ő segítségükkel működik a posta és a községi közmunkaprogramot is rajuk keresztül bonyolítják le. Emellett van egy ifjúsági civil szervezetük, a Together, amely a fiatalokat fogja össze. Ők a környezetvédelmi és a faültetési akciókban kimagaslóan aktívak.

– Nálunk a programsorozat februárban indul a farsangi télbúcsúztatással, ezt követi május első hétvégéjén a Homokbánya tónál egy vidám családi nap, mely főzéssel egybekötött vetélkedőket foglal magába. Júliusban 13-ik alkalommal tartjuk meg a népszerű Nemzetek Főzőversenye rendezvényünket. Volt olyan alkalom, amikor ezen közel tízezer ember megfordult, ami igen nagy szó egy napjainkban közel 1400 fős településhez képest. Mind e mellett évi tíz alkalommal tartjuk meg a hagyományos kispiaci vásárt. Végezetül pedig az évet a karácsonyváró eseményünkkel zárjuk, ami egy igazán jó hangulatú ünnepváró rendezvénynek bizonyul minden évben – tette hozzá a falu elnöke.

Azon lelkes települések közé tartoznak, akiket a járványhelyzet sem tántorít el abban, hogy rendezvényeiket, a helyzethez mérten, minden évben igyekezzenek megtartani. Érdemes hát ellátogatni hozzájuk, hiszen mindenki találhat számára megfelelő programot, de akár egy vasárnapi kürtőskalács-evés a kispiaci vásárban is tökéletes választás lehet.