2024. április 26., péntek

Egymillió kétszázezer dináros beruházás

Felújítják a törökbecsei Jókai Mór MME egyik épületét

Törökbecse község idei költségvetéséből egymillió kétszázezer dinárt irányoztak elő a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület épületének felújítására. Az épület több objektum együttese. Az egyik épületrész, amely 2007-ben épült, idén tavasszal új arculatot kap. Legutóbb 2019-ben végeztek nagyobb felújítási munkálatokat, akkor a létesítmény nagytermében a régi ablakokat új PVC ablakokra cserélték.

A leszakadt mennyezet (Kancsár Izabella felvétele)

A leszakadt mennyezet (Kancsár Izabella felvétele)

– A 2019-es felújítást önerőből valósítottuk meg. Már akkor ellátogattak az önkormányzat képviselői, hogy megnézzék, milyen állapotban van az épület, mekkora mértékű és milyen jellegű felújításokra van szükség. A járványhelyzet miatt akkor ilyen beruházásokra nem volt lehetőség. A tizenöt évvel ezelőtt épült objektum tetejét akkor lapokkal borítottuk be, ami beázott és leszakadt a mennyezet egy része. Idén kerül sor a tetőszerkezet helyreállítására, illetve van egy külső fal, amely dőlésnek indult, azt is rendbe hozzuk – közölte Ilia László, a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület vezetője.

Az egyesület mintegy kétszáz tagot számlál, több szakcsoport és civil szervezet is működik a keretein belül, amelyek rendszeresen használják az épületkomplexumot. A 2007-ben épült objektumot eddig egyáltalán nem adták át rendeltetésének, semmilyen tevékenység nem zajlik ott.

A 2007-ben épült objektum (Kancsár Izabella felvétele)

A 2007-ben épült objektum (Kancsár Izabella felvétele)

– Amennyiben megmarad az erős közösségi aktivitás, mint ahogyan eddig is volt, úgy tudunk majd előre haladni. Az elsődleges elképzelésünk, hogy nyári tábort szervezünk. A reményeim szerint idén nyáron sor kerül az épületegyüttes legalizációjára is. Ha ez megtörténik, akkor a jövőben számíthatunk anyaországi, és más támogatásokra is – tette hozzá Ilia László.

A fal is tatarozásra szorul (Kancsár Izabella felvétele)

A fal is tatarozásra szorul (Kancsár Izabella felvétele)

A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület egykori vezetősége a kétezres évek elején döntött úgy, hogy szükséges az épületek tatarozása. Az első nagyobb beruházás 2003 és 2006 között valósult meg.