2024. április 27., szombat

Hogyan motiváljuk a tanárokat?

Szombaton Palicson megtartották a 14. Közoktatási Konferenciát

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében megtartott 14. Közoktatási Konferencián mintegy hetven pedagógus vett részt szerte Vajdaságból, akik a közoktatás aktuális kihívásairól hallhattak előadásokat. A szakmai összejövetel kezdete előtt a rendezvény célját De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke ismertette:

– Minden év februárjában megtartjuk közoktatási konferenciánkat, amelyet évközi továbbképzésünk keretében szervezünk meg. Az összejövetelen minden évben más-más témát dolgozunk fel. Olyat, ami aktuális, időszerű az oktatásban. Ezzel szeretnénk a vajdasági magyar oktatás színvonalát emelni, és a pedagógusoknak folyamatos szakmai fejlődést biztosítani. A XXI. század mindannyiunkat számos kihívás elé állított. Így az oktatásban és az iskolarendszerben is nagy változások voltak. Konferenciánk témája is ez: Napjaink kihívásai a közoktatásban. Több előadót is meghívtunk rendezvényünkre, többek között dr. Vass Vilmost Magyarországról, aki a motivációról tart előadást, hiszen manapság már a motivációt is másképp kell értelmezni. Setényi János oktatáskutató a távoktatás hatásairól szóló kutatásait mutatja be. Emellett minden évben felkérünk vajdasági iskolaigazgatókat, intézményvezetőket, hogy mutassák be intézményüket. Idén az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolára esett a választás, amelyben egész napos iskolai rendszerben folyik a munka. Ezt a rendszert a szerbiai oktatási minisztérium folyamatosan vezeti be. Továbbá nagy hangsúlyt fektetünk a szórványban lévő iskolákra, amelyekben magyar nyelven folyik az oktatás. Az idei évben a torontálvásárhelyi általános iskola kerül bemutatásra – mondta az egyesület elnöke.

A motivációról Vass Vilmos tartott előadást (Patyi Szilárd felvétele)

A motivációról Vass Vilmos tartott előadást (Patyi Szilárd felvétele)

Vass Vilmos magyar-történelem-pedagógia szakos tanár, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense a sajtónak nyilatkozva előadásának fő gondolatait foglalta össze.

– A tanári motiváció egy nehéz kérdés, de aktuális. Ezért is választottuk az előadás témájául. Valljuk be, a pedagógia kullog az események után. A gazdaság, a sport és a pszichológia messze megelőzi. Ezekről a területekről hoztam példákat, amelyekből nekünk pedagógusoknak tanulni kell. Nagyon sok pedagógus úgy gondolja, hogy a külső motiváció a legfontosabb, az osztályzatok, a piros pontok, a dicséretek. Kétségkívül ebben van valami, ám az utóbbi hatvan év kutatásai azt bizonyítják, hogy a belső motivációnak hihetetlen nagy hozzáadott értéke van a pedagógiai fejlesztéseknél. Röviden fogalmazva: amennyiben a diák nem veszi észre, hogy én magam motivált vagyok a tanítás során, akkor nagyon nehéz bármilyen nemű minőségi munkáról beszélni – nyilatkozta az egyetemi docens.

A konferencián De Negri Ibolya köszöntötte az egybegyűlteket, aki örömét fejezte ki, hogy miután az elmúlt évben a járványhelyzet miatt elmaradt a konferencia, idén ismét összegyűlhettek a vajdasági magyar pedagógusok. A köszöntő után Halasi Ágnes, a Szerbiai Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium tanácsosa szólt az oktatás jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, hogy 2021. június 3-án elfogadásra került az oktatási minisztérium új oktatási-fejlesztési stratégiája és vele együtt egy reform-akcióterv. Hozzátette, ezek sikeres megvalósításához a pedagógusok munkája kulcsfontosságú.

– A reform az egy folyamat. Nem várhatunk tőle csodát. Azzal, hogy megreformálták az oktatási stratégiát, és vannak tervek, ahhoz önök, pedagógusok is hozzá kell, hogy járuljanak, annak érdekében, hogy az oktatás minél színvonalasabb legyen. A reform mivel egy folyamat, valószínűleg hatásait majd csak tíz évvel később fogjuk látni. De ezért dolgozni kell. Önök ezért nagyon sokat tudnak tenni. Ezért is fontos, hogy továbbképzésekre járjanak, tapasztalatokat cseréljenek és szakmailag fejlődjenek – mondta többek között a miniszteri tanácsos.

Halasi Ágnes beszéde után Tóth Gabriella, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács előző évi munkáját mutatta be. A konferencia első előadását Vass Vilmos tartotta meg, majd Setényi János élő online előadásban ismertette kutatási eredményeit. Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola egész napos, vagyis egyváltásos rendszerét az intézmény igazgatója, Potrebić‒Tőzsér Gabriella mutatta be. Végül Vidrács Krisztina, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatója a szórványban folyó magyar nyelvű oktatás kihívásairól beszélt az egybegyűlteknek.