2024. április 26., péntek

Tizenöt éve gyilkolták meg Momir Lazić zentai ügyvédet

Immár 15 éve történt, ezért mondhatni, fekete jubileuma van a 2007. február 1-jén Zentán az esti órákban elkövetett ügyvédgyilkosságnak. A mindmáig ismeretlen elkövető hidegvérrel, közvetlen közelről lőfegyverrel likvidálta Momir Lazić (1960) ügyvédet. A feltehetően tapasztalt bérgyilkos besétált a Branko Radičević utca 5-ös számú házba, és közelről kétszer fejbe lőtte az egyedül élő Lazićot, majd nyom nélkül eltűnt a bűncselekmény helyszínéről, és azóta sem tudta a rendőrség elfogni, letartóztatni és bíróság elé állítani. Minden jel szerint bosszúból elkövetett likvidálásról van szó, a gyilkos ugyanis nem vitt el semmit az ügyvéd lakásából. Állítólag a szoba asztalán heverő közel ötvenezer euróhoz sem nyúlt.

Momir Lazić öccse, dr. Goran Lazić tüdőszakorvos hosszú éveken keresztül próbálta előmozdítani az ügyet, sürgetni az igazságügyi szerveket, hogy tegyenek már valamit a gyilkosok felderítése érdekében. A rejtélyes esettel kapcsolatban állítólag két személy is a nyomozók látókörébe került, de a rendőrség gyanúját nem sikerült alátámasztani semmiféle megdönthetetlen bizonyítékkal. Legalábbis ennyi szűrhető le 15 év távlatából. A gyanúsítottak egyike ellen sem indított büntetőeljárást az ügyészség. Olyan híresztelések is szárnyra keltek az ügyvédgyilkosság ügyében, amelyek szerint a megoldás szálai Koszovóig vezethetők vissza. A feltételezések alapjául azok a tények szolgáltak, amelyek Momir bírói praxisával vannak kapcsolatban. Annak idején a községi bíróság elnöki tisztjét töltötte be, és a zentai bíróság bírójaként több munkatársával rendszeresen járt Koszovóba segíteni az ott felgyülemlett megoldatlan perek, bírósági eljárások lefolytatásában. A szóbeszéd szerint azokban az években bírói ténykedésével ellenségeket szerezhetett magának az akkor még Szerbia szerves részét képező, de már ingatag politikai légkörű tartományban. Meglehet, hogy később az általa elítéltek közül valaki bosszút állt az egykori bíráján. A koszovói kapcsolat puszta feltevés, de ha nincs semmilyen megoldás egy rejtélyes gyilkosságra, akkor minden lehetséges szálat ajánlatos megvizsgálni az ügyben. Marad azonban a rejtély, hogy ki végezte ki több pisztolylövéssel közvetlen közelről a saját házában Momir Lazić ügyvédet.

A belgrádi bűnügyi rendőrség a zentai rendőrség segítségével végezte a nyomozást. Az akkori rendőr ezredes, Rodoljub M. arról tájékoztatta az meggyilkolt ügyvéd öccsét, hogy a gyilkosság rendőrségi, tehát a nyomozati része meg van oldva. Két személy volt alaposan gyanúsítható, hogy közük volt Momir likvidálásához, és mindkét személy megbukott a hazugságdetektor segítségével végzett kihallgatás alkalmával. Az ügy továbbvitele állítólag a szabadkai felsőbb ügyészségen akadt el, tartományi vagy köztársasági szintre el sem jutott. Az ügyészség mind a mai napig nem tartotta megalapozottnak, hogy a nyomozati anyag alapján eljárást indítson a potenciális gyanúsítottak ellen.

Nyitóképünkön korábbi felvétel szerepel.