2024. április 27., szombat

A tamburamuzsika szeretete

Lemezbemutató koncertet tartottak Péterrévén

Vasárnap este a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör tamburazenekarainak lemezbemutató koncertjét tekinthették meg az érdeklődők a helyi színházteremben. Az est folyamán színpadra lépett a Kistücsök zenekar, a Pengetős banda és a Ciripelő zenekar, valamint vendégszerepelt a szintén helyi Margaréta asszonykórus.

– A 2018-as Tücsök Tábor után összejött öt-hat tamburázni még alig tudó gyerek, akiket érdekelt a tamburamuzsika. Elkezdtünk próbákat tartani heti két alkalommal. Kezdetben csak a felsős gyerekek jöttek, aztán érdeklődtek a fiatalabbak is, így rögtön elindítottunk egy alsós és egy felsős csoportot. Ez egy évig így működött, majd igény mutatkozott egy harmadik csoport megalakítására is. A Ciripelők a legkisebbek, a Kistücsök a középső csoport, a Pengetősök pedig a nagyok. A nagyokkal már sokféle zenét lehet játszani, és bár az alap a vajdasági magyar népzene, tanulunk tánczenét és más népek zenéjét is – meséli a kezdeteket Bolyos Miklós, a zenekarok vezetője.

A lemez tavaly decemberben jelent meg és az Összemuzsikáló nevet kapta. A kitartó gyakorlás eredménye ez, ugyanis a fiatal zenészek három évig rendszeresen jártak a próbákra, mielőtt stúdióba mentek volna. A lemezen található csokrokat összesen 22 gyermek muzsikálja és énekli. Bolyos Miklós elmondta, hogy nem vettek részt semmilyen pályázaton, de egy magánszemély azzal a kívánsággal küldött bizonyos pénzösszeget, hogy azt a gyerekekre fordítsák, s ez jó alap volt a lemez finanszírozásához. 

– A tamburának, a tamburazenének nagy hagyománya van a faluban. A helyi általános iskolában a 80-as évektől egészen 2004-ig működött egy tamburazenekar olykor 30-40 taggal és ez a zenekar főleg klasszikus zenét játszott. Rózsa Rozália, az akkori zenetanárnő vezette haláláig. Ebben az együttesben jómagam is zenéltem meg zenélt sok gyereknek az apja vagy az anyja is, de az biztos, hogy nálunk a faluban nem idegen egy gyerek számára, hogy valamilyen hangszeren játszik. Valahol nekem is ez a célom, hogy megmutassam, ez mennyire a nép zenéje, hogy ez a zene mindenkié – tette hozzá a zenekarok vezetője.

A péterrévei tamburások rendszeres fellépői a különféle vajdasági rendezvényeknek, a legnagyobb csoport Erdélybe is eljutott már.