2024. április 27., szombat
SZÓFIGYELŐ

Kézmeleg

Régen a langyos melléknév egyik szinonimájának számított a félmeleg. Manapság pedig többek között a hasonló hangzású kézmeleg szót használják a langyos megfelelőjeként a beszélők. Olyan hőmérsékletről van szó, amelyet még elbír az ember keze. Rendszerint a víz főnév jelzőjeként fordul elő: Mossa le szivacs, autósampon és bőséges kézmeleg víz használatával! – A gépkocsiját hűvös vagy kézmeleg, semleges kémhatású autósamponos vízzel rendszeresen mossa le. – Tiszta, puha ruhát, valamint hideg vagy kézmeleg vizet és enyhe, kiváló minőségű autósampont használjon! – Alkalmazás előtt a sampont kézmeleg vízzel 1:5 arányban fel kell hígítani. – Használat után ajánlatos kézmeleg víz alatt tisztítani. – A sampont enyhe masszírozással vigyük fel a kézmeleg vízzel megnedvesített szőrzetre. – Ha ezt a jelet látja, ez azt jelenti, hogy kézmeleg vízben (30-40°-on) rövid ideig moshatja a ruhát, dörzsölni és csavarni viszont nem szabad. – Kézmeleg vízben mosható és langyos hőmérsékleten vasalható. – A (…) módszerhez langyos vagy kézmeleg vízre és szappanra van szükségünk.  – A lázas beteget kézmeleg vízbe ültetjük. – A mellékelt mérőkupakkal mérjen ki 10 ml sampont és adja 2 liter kézmeleg vízhez. – A cukrot és az olívaolajat keverd el kézmeleg vízben, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni! – Hetente egyszer a maszk és a gégecső alaposabb tisztítása is javasolt szappanos, kézmeleg vízben áztatva, majd alaposan leöblítve, szobalevegőn megszárítva. – Először a tisztítószert, majd a kézmeleg vizet adjuk az oldathoz egy vödörben, hogy jó habos legyen. – Tisztítása egyszerű, kézmeleg vízben mosható. – Használata figyelmet igényel, mivel a vékony bélfal könnyen sérül, ezért a juhbelet kézmeleg vízben, 30 percig szabad áztatni felhasználás előtt. – Először is kézmeleg vízben mossuk az üvegpoharakat, így kisebb az esélye a vízkőlerakodásnak.

Ritkán más főnévre vonatkozik a kézmeleg minősítés: Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk.– Egy folyamatos gőzelőállításra képes eszközzel addig vezetnek gőzt a hordó belsejébe, amíg a hordó külseje kézmeleg nem lesz. – Masszázs és illatosító gyertya egyben, amely 100% természetes olajokból készült és kézmeleg olajjá válik érintés hatására. – Miért ne lehetne a reggeli vagy esti ápolási rutint kézmeleg testápoló olajjal zárni?

Olykor főnévként bukkan fel a kézmeleg: Kézmeleg hatására formázható gyurma. Nem szárad ki! – Gyorsan kell dolgozni, ez a tészta nem szereti a „kézmeleget”. – Tökéletesen bírja a húzás-nyúzást és az állandó kézmeleget.