2024. március 28., csütörtök

Fókuszban a női vállalkozók

Munkatalálkozó szerb–magyar határon átnyúló együttműködés keretében

Az Újvidéki Egyetem Rektorátusának dísztermében tegnap munkatalálkozót tartottak A vállalkozói ökoszisztéma kiépítése – hallgatói vállalkozások határok nélkül címmel szerb–magyar határon átnyúló  együttműködés keretében.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program projektuma az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével valósul meg a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatásával. A projektum alapgondolata egy vállalkozókészség fejlesztésére irányuló innovációs diákközpont létrehozása az élelmiszeripar területén. Az a cél, hogy elősegítsék az egyetemisták és a fiatal szakemberek integrálását a vállalkozói ökoszisztémába, elsősorban mentori munkán keresztül és az említett központban lebonyolított műhelymunkák révén. Ezeken az egyetemistáknak lehetőségük lesz megismerkedni a vállalkozásindítás és az üzleti tervezés megfelelő példáival az élelmiszeripar területén.

A tegnapi eseményen a női vállalkozókra helyezték a hangsúlyt.

Dr. Sörös Zita, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának tanára, a projektum menedzsere elmondta, az előadásokkal szeretnék Vajdaságban is serkenteni a női vállalkozást, leginkább az élelmiszeripar terén.

A munkatalálkozón a női vállalkozókra helyezték a hangsúlyt (Fotó: Dávid Csilla)

A munkatalálkozón a női vállalkozókra helyezték a hangsúlyt (Fotó: Dávid Csilla)

– Elsősorban az egyetemistákat szeretnénk arra ösztönözni, hogy legyenek bátrak és készítsenek innovatív termékeket. Meghívtunk több sikeres női vállalkozót Magyarországról és Vajdaság területéről egyaránt. Szeretnénk, ha megosztanák a fortélyaikat, hogyan kezdték el a vállalkozásukat, mi a sikerük titka. Az egyetemistáink a Technológiai Karról nagy lelkesedéssel pályáztak erre a programra, ami arról szólt, hogy az itteni hallgatók 3-3 hónapot töltsenek Magyarországon kisiparos cégekben, és ott tanulják el azokat a fortélyokat, amit egy vállalkozónak tudnia kell – fejtette ki Sörös Zita.

Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára elmondta, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karrával egyetemben elindítottak egy határ menti projektumot, a kamara pedig abban nyújt segítséget, hogy az itteni egyetemi hallgatókat, fiatal kutatókat összehozza a Magyarországon hasonló területen, elsősorban az élelmiszeripar területén tevékenykedő cégekkel.

– Ezenkívül képzéseket tartottunk, hogy hogyan kell vállalkozást alapítani, mik a legfontosabb kompetenciák, amik egy vállalkozás elindításához szükségesek, és különösen az élelmiszeripar területén milyen szabályozások vannak érvényben. Ezen az eseményen a női vállalkozásokra koncentrálunk. Kamaránk működteti a Női Vezetői Klubot, és annak a képviselői jöttek ide Újvidékre tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre. Fontosnak tartják, hogy kapcsolatba kerüljenek az itteni cégekkel és diákokkal egyaránt – fogalmazott Oláh Zsuzsanna.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a tartományi titkárság évek óta pályázatokat ír ki a női vállalkozók megsegítésére. Tavaly erre a célra 20 millió dinárt különítettek el.

Az idén az első pályázatot március derekán írjuk ki, és számos női vállalkozó jelentkezésére számítunk. A tartományi titkárság a közeljövőben is azon munkálkodik, hogy kiegyenlítse a nemek arányát a gazdasági életben – közölte Ivanišević.