2024. április 24., szerda

Várják a bormintákat

Tiszahegyesen a 22. Borfesztiválra készülnek

A tiszahegyesi Šasla borászokat és bortermelőket tömörítő egyesület felhívást tett közzé, melyben tagjait, valamint az érdeklődő borászokat borversenyre hívja. Az, hogy megtartják-e a huszonkettedik borfesztiváljukat, az az aktuális járványhelyzettől függ, mondta Marko Mirkonj, az egyesület elnöke.

– Február 12-én szeretnénk megtartani a rendezvényt, de most a legfontosabb számunkra a járványhelyzet alakulása, mindenképpen a járványhelyzet alakulásának tükrében hozunk majd megfelelő döntést. Most úgy készülünk, hogy megrendezzük, ezért hirdettük meg borversenyünket is – mesélte az elnök.

A borversenyre az egyesület tagjait, a környékbeli és minden érdeklődő borászt várnak a szervezők.

– A versenyre a 2021-ben készült, fiatal borokkal jelentkezhetnek a borászok. Öt kategóriában várjuk a mintákat, vörös-, fehér-, rosé-, siller- és desszertborok kategóriájában. A mintákat február 2-án és 3-án vesszük át a helyi közösség épületében. Nagyon fontos, hogy szerdán 14-től 20 óráig, csütörtökön pedig 12-től 18 óráig várjuk a versenyzőket. A mintákat két egyliteres üvegben vagy három 0,75 literes üvegben várják a szervezők. Az egyik üvegre fel kell tüntetni a borász nevét, lakcímét, hogy milyen szőlőből készült a nedű és a gyártás évét. A másik üveget üresen kell hagyni. Azoknak a résztvevőknek, akik nem az egyesület tagjai, 350 dináros részvételi díjat kell fizetniük minden leadott minta után. A bírák február 5-én értékelik a megkóstolt italokat – tudtuk meg Marko Mirkonjtól.

Az elnök azt is elmondta, hogy postai úton is eljuttathatják a borászok a mintáikat, de kérik, hogy ezt megfelelő csomagolásban tegyék. A postacím: Mesna Zajednica Iđoš, 23323 Iđoš, Svetosavska 20. Telefonon is lehet érdeklődni, a 069/544-80-32-es mobiltelefonszámon, Branislav Brojčint kell keresni.