2024. április 27., szombat

Célba találtak az amerikai fegyverexportőrök

Az általános várakozásokkal ellentétben még mindig nem érkeznek kedvező hírek az Ukrajna körüli konfliktus békés rendezésével kapcsolatban. A jelentések inkább arról szólnak, hogy egyre több fegyver érkezik az országba, a határai mentén pedig valamire készülődnek az odavezényelt orosz csapatok. Február 10-étől épp egy nagyszabású hadgyakorlatra.

Miközben a politikusok alkudoznak és vádaskodnak, a hadiipar szép csöndben kiszolgálja a szembenálló seregeket. Az orosz a sajátját, az ukrán erőket pedig mások, főként az Egyesült Államok és szövetségeseinek egy része. Már majdnem kétszázmillió dollár értékben érkeztek különböző rakéták, tüzérségi lövegek, kézifegyverek és lőszerek Ukrajnába.

Az összeg azonban csekélységnek tűnik ahhoz képest, amennyit egy háború esetén kellene harci eszközökre költeni. Ha pedig egyik-másik nagy ország (gyártóinak) éves fegyverexportjával hasonlítanánk össze, alighanem szerény tételként kellene elkönyvelni az Ukrajnába alig négy hónap alatt eljuttatott „hadiszállítások” összértékét.

Bár 2021-re vonatkozóan még nincsenek megbízható összesítések a hivatalosan nyilvántartott globális fegyvereladásokról, azt már tudni, hogy az előző évet jó eredménnyel zárta az ágazat. Pedig a világgazdaság akkor igencsak nagy bajba került, és már-már a feje tetejére állt a koronavírus-járvány széles körű elterjedése miatt.

A 2020. esztendőt nyomasztó számtalan nehézség ellenére a fegyverek világkereskedelme 1,3 százalékkal erősödött 2019-hez képest. A téma legrangosabb és mérvadó nemzetközi szakmai elemző központja, a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) a minap alapos tanulmánnyal támasztotta alá ezt az állítását. Éves összefoglalóját a száz legnagyobb fegyverexportőr adatai alapján készítette el. Az átfogó elemzésből kiderül: 2020-ban a legális nemzetközi fegyverkereskedelemben csak a legnagyobb száz cég eladásai elérték az 531 milliárd dollárt. Az összeg több mint a fele, csaknem 285 milliárd dollár az amerikai exportőrök kasszájába került. Az érintettek évek óta elégedettek lehetnek a teljesítménnyel, hiszen 2018 óta a világ öt legnagyobb fegyvergyártója és exportőre az Egyesült Államokból kerül ki.

Nyugodtan azonban nem ülhetnek a babérjaikon, mert a kínai fegyverkovácsok egyre szorgalmasabban dolgoznak, és igyekeznek minél nagyobb szeletet kihasítani maguknak a piacból. Kína ugyan még nem veszélyezteti az Egyesült Államok elsőségét a nemzetközi fegyverpiacon, ám 2020-ban már felküzdötte magát a második helyre. A száz legnagyobb fegyverexportőrt tartalmazó SIPRI-listán helyet foglaló kínai cégek abban az évben már majdnem 70 milliárd dollárért adtak el termékeikből külföldre, s ezzel a világpiac tizenöt százalékát vonták ellenőrzésük alá ezen a területen.

Látványos előretörésükkel jócskán megelőzték a harmadik helyezett brit cégeket, amelyek összesen 37,5 milliárd dollárért adtak el hadfelszerelést. Ezzel az eredménnyel valószínűleg még dicsekednek is, hiszen ez 6,2 százalékos összesített emelkedés éves összehasonlításban, amire 2020-ban egyetlen másik rivális külföldi csoport sem volt képes.

Sőt a listára felkerült hat francia vállalat még vesztett is a befolyásából, hiszen 7,7 százalékkal kevesebb bevételhez jutott, mint 2019-ben. A visszaesés egyik fő oka, hogy a Dassault-konszerntől a tervezettnél kevesebb Rafale vadászgépet vásároltak.

Alighanem az orosz hadiipari exportőrök is elégedetlenkednek, ha a SIPRI százas listája helytálló. A rajta szereplő kilenc orosz vállalatból álló csoport ugyanis visszacsúszott a negyedik helyre. Pedig korábban hosszú ideig mindjárt az éllovas amerikai riválisaik után következtek. A SIPRI szerint a szóban forgó orosz cégek 2020-ban 26,4 milliárd dollárért adtak el fegyvereket külföldön, ami több mint a kétszerese a hivatalosnak tekinthető oroszországi számnak.

A SIPRI kimutatásában szereplő négy német cégnek azonban nincs okuk panaszra, hiszen összesen 8,9 milliárd dollárra tettek szert a fegyverexportjukkal, vagyis 1,9 százalékkal többre, mint 2019-ben. A legjobb eredménnyel a harckocsikat és páncélozott járműveket is gyártó Rheinmetall konszern büszkélkedhet: eladásait bő öt százalékkal növelte 2020-ban.