2024. május 8., szerda

Aktív nők Zentagunarason

Farsang végi felvonulást tervez az Armida Nőszervezet

A zentagunarasi Armida Nőszervezet 2021-ben is számos sikeres gyűjtési akciót, rendezvényt tudhat maga mögött, amelyek ismét népszerűnek bizonyultak a falubeliek körében is. Kádár Krisztinát, a nőszervezet sajtósát az elmúlt év eseményeiről, valamint az idei terveikről kérdeztük.
– Az év elején a farsangra fánkot sütöttünk a felvonulás résztvevőinek, majd húsvétkor közreműködtünk a már hagyományos húsvéti kiállítás és vásár szervezésében, valamint megszépítettük a falu központját, egy óriás szalmanyulat készítettünk. A Föld napja alkalmából a körforgalomnál virágokat ültettünk, ezzel is szépítve falunkat. A nyár igazán eseménydúsnak ígérkezett, ugyanis a Napsütötte nyári táborban több foglalkozáson részt vettünk, amelyeken ismertettük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, valamint gofrisütést szerveztünk. A kenyérünnepre lángost sütöttünk a kilátogatók számára. Az ősz beköszöntével tavaly nagy örömünkre szolgált, hogy meg tudtuk szervezni az idősek napját, a Művelődési Házba vártuk a falu szépkorú lakosait egy kis mulatságra, valamint rövid előadással kedveskedtünk a számukra, kávéval, teával, süteménnyel vártuk őket. Októberben ruhagyűjtési és ruhaosztási akciót szerveztünk, valamint részt vettünk a Hagyományos kukoricatörés elnevezésű rendezvényen, ahol a főzőversenyen harmadik helyezést értünk el, emellett a mi főzőhelyünk érdemelte ki a legszebb díszítést. December 6-a alkalmából mikuláscsomagokat készítettünk az óvodás és az elsős kisgyerekek részére. Advent első vasárnapjára elkészültünk az adventi koszorúval, amit a falu központjában állítottunk fel. Ezen a helyszínen zajlott a cipősdoboz-akció is, ahol 160 csomagot osztott szét a Télapó a helybéli gyerekeknek. A falu lakosai is sok ajándékot, édességet, gyümölcsöt ajándékoztak, valamint pénzt is kaptunk, amit a csomagokból még hiányzó dolgokra költöttünk. A népkonyha ebédosztásából ugyancsak kivesszük a részünket. A felsorolt rendezvények mellett folyamatos a hulladékgyűjtési akciónk, s mivel a környező településekről is hoznak hulladékot, ezért a tornyosi óvodát is megajándékoztuk egy hordozható hangszóróval, a dreai Lurkóháznak pedig uzsonnához való élelmiszert vittünk, a gyerekek és a nevelők nagy-nagy örömére. Minden rendezvényünk megmozgatja a falu lakosait, mivel minden korosztálynak szólnak az események.
Milyen tervekkel készül a nőszervezet az új esztendőben?
– 2022-ben szeretnénk ugyanezeket a rendezvényeket megszervezni, és részt venni bennük. Volt olyan esemény, amit tavaly nem tudtunk megszervezni, ezek közül az egyik május elején a családi nap, valamint a retró halloweenbuli október végén. Reméljük, 2022-ben sikerülni fog ezeknek az eseményeknek a megszervezése is.
Melyik az a legközelebbi program, amelyben közreműködtök majd?
– Beléptünk a farsangi időszakba, amelynek a végén felvonulás lesz a faluban. Ilyenkor az iskolás, az óvodás gyerekek és több szülő is jelmezbe öltözik, s a falu központjából elindulnak a piactérre, ahol rövid télűző műsort mutatnak be. Az Armida tagjai a Mag hagyományápoló csoporttal közösen fánkot és forró teát kínálnak majd a résztvevőknek. Ezen eseményen majd megjelenik a falu apraja-nagyja, a szervezők nagy örömére – mondta Kádár Krisztina, az Armida nőszervezet sajtósa.