2024. április 27., szombat

A többi igazgatónak is mennie kell

RERI: A megbízott EPS-igazgató mulasztása veszélybe sodorta a villanygazdaság alkalmazottainak testi épségét

Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter tegnap a Tanjug TV-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a minisztériuma Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) volt megbízott igazgatója ellen már feljelentést tett, ám az EPS többi vezetőségi tagjának is másik munka után kell nézne.

A tárcavezető elmondta, hogy Szerbia továbbra is importál áramot, de hogy a decemberi meghibásodás mennyibe fog kerülni az országnak, az csak a téli idény végén derül ki. Már most több száz millió eurós többletkiadással számolnak. Szavai szerint ebből az összegből a villanygazdaság több létesítménnyel is bővülhetett volna, 35 éven keresztül azonban egy beruházással sem növelték a kapacitásait.

Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a Nikola Tesla Hőerőműben (TENT) történt meghibásodás előtt is importált az ország áramot, ám a beszállított villanyáram a teljes fogyasztás csupán 3-4 százalékát tette ki, amit a villanyáram-kivitellel kompenzáltak.

Ám nem csak a minisztérium tett feljelentést Grčić ellen, a FoNet hírügynökség arról számolt be, hogy a Megújuló Energiát és Környezetvédelmet Szabályzó Intézet (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, RERI) is közbiztonság veszélyeztetése címen bűnvádi feljelentést tett a lemondott igazgató ellen, akire amennyiben helyt adnak a vádaknak, akár 1,5–3 millió dináros büntetést is kiróhat a bíróság.

Mint arról a RERI közleményére hivatkozva a hírügynökség rámutat, Grčićet teszik felelőssé a Nikola Tesla Hőerőműben (TENT) december 12-e és 27-e között történt meghibásodásokért, amire a RERI közleménye szerint azért került sor, mert az EPS nem tartotta tiszteletben az energetikai törvényt, amely arra kötelezi a villamosenergia-termelőt, hogy a termelőegységeket karbantartsa és biztosítsa azok biztonságos használatát. Miután elmaradt a TENT karbantartása, egymást követően több tüzeset történt, ezért a mulasztásért pedig a felelőst akár 8 év börtönre is ítélhetik, ugyanis annak ellenére, hogy a TENT-ben nem történt személyi sérülés, a villanygazdaság dolgozóinak élete veszélyben volt, és a meghibásodások és tűzesetek jelentős anyagi kárt is okoztak – véli a RERI.