2024. március 19., kedd

Megszaporodtak a koronavírus-fertőzöttek

Ada, Magyarkanizsa és Zenta községben is nőtt a számuk

Január elejétől hétről hétre romlott a járványhelyzet Ada községben, ahol a legfrissebb adatok szerint 70 aktív és regisztrált Covid-19-beteget tartanak számon – tudtuk meg dr. Balog Andrástól, az Adai Egészségház igazgatójától. Elmondta, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a fertőzöttek száma, mivel újév körül még 40 nyilvántartott beteg volt, de mostanra 70 főre emelkedett a számuk, annak ellenére, hogy lerövidítették az izolációt.

– Január első hetében 3-4 első vizsgálat történt a Covid-rendelőben. A második héten 6–8, a harmadik héten 12–14, az elmúlt hétvégén és a hét elején már 16–18 első vizsgálatot végeztünk el. A vizsgálatra jelentkezőknek körülbelül a fele már a gyorsteszten pozitívnak bizonyult, majd a PCR-teszten újabb 1-2 személyről derül ki, hogy fertőzött. Felismerhetőek családok, baráti társaságok, akik valahol együtt ünnepeltek, szórakoztak, vagy egy helyen voltak. Egy-két nap eltéréssel ezek a személyek megjelennek a tüneteikkel, és megbetegszenek. Az egészségházban mi is azt tapasztaljuk, hogy enyhébb lefolyású a betegség, átlagosan kétnaponta küldünk egy beteget kórházba. A fertőzöttek zömmel enyhe tünetekkel és házi gyógykezeléssel átvészelik a betegséget. A hideg miatt talán kevesebb kontaktus lesz az emberek között, emiatt kisebb lesz az esélye, hogy átadják egymásnak a fertőzést. Abban bízok, hogy ezek a számok az elkövetkező napokban enyhén csökkenni fognak – magyarázta dr. Balog András.

Az egészségház igazgatója elmondta, hogy Ada községben döcögve, de folyamatos a vakcináció, és növekszik a beoltottak száma. Megjegyezte, hogy a hétfői adatok alapján az adai intézményben 5193 személy kapta meg a vakcina első dózisát, 5089-en vették fel a második adag védőoltást, illetve 3152 a háromszor beoltottak száma. Kiemelte, hogy elérték az 5000 beoltottat, amit már nagyon várt, de még nincs meg az 50 százalékos átoltottság, mivel Ada község felnőtt lakossága körülbelül 11 000 fő.

– A beoltottak számával továbbra sem vagyok megelégedve. Üzenem a polgároknak, hogy elérhetők a vakcinák, jelentkezzenek, és aznap vagy másnap megkapják. A Pfizer–BioNTech és a Sinopharm folyamatosan rendelkezésre áll. A Szputnyik V védőoltásra időközönként várni kell egy kicsit, de azt is 3–5 napon belül megkapja az igénylő. A várandósoknak is azt üzenem, hogy bátran jöjjenek, és vegyék fel a vakcinát. Az egészségügyi minisztériumtól és a közegészségügyi intézettől kapott módszertani levél ajánlása egybevág az angliai királyi nőgyógyász-szülész társaság és az amerikai nőgyógyászati társaság véleményével, miszerint a terheseket, szoptatósokat is szabad vakcinálni. Ha valaki nem tudta, hogy terhes, és felvette az első dózist, nyugodtan az ütemterv szerint folytassa a vakcinációt, sehol sem tapasztaltak a vakcinánál semmiféle káros hatást – mondta dr. Balog András.

Magyarkanizsa községben is egyre többen betegszenek meg. Gyólay Karolina, az egészségház igazgatója elmondta, hogy rohamos növekedést mutat a beazonosított Covid-fertőzöttek száma náluk is.

– Január elejétől érezhetően fokozatosan növekedett az első vizsgálatra jelentkezők száma, illetve a gyors antigénteszten beazonosított Covid-fertőzöttek száma, napi 2–4 pozitív esetről tegnap elérte a 30 első vizsgálatra jelentkezőkből a 19 pozitív betegszámot, amit az intézmény gyorsteszttel azonosított be. A szabályzat szerint a tünetes betegeknél negatív gyorsteszteredménynél PCR-mintát kell venni, amit a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet laborjában vizsgálnak meg. Sajnos a negatív gyorstesztesek 50 százaléka, akik tünetekkel jelentkeztek, a PCR-teszten pozitív eredményt kap. Tehát a tünetes betegek 70 százaléka pozitív a Covid-fertőzésre. Meg kell említeni, hogy a fertőzöttek legnagyobb része kicsi, illetve közepes nehézségű kórképpel otthoni kezeléssel ellátható. Sajnos az oltakozási kedv nem növekszik a fertőzöttek számával. Nagyon kevesen igénylik az első oltást egészségházunkban, míg a harmadik oltást már az első két oltást felvevők közül több mint 60 százalék igényelte. Kérjük a polgárokat, hogy tartsák be az alapvető védekezési szabályokat, és ha fertőzöttek, felelősségteljesen viselkedjenek, családtagjaikat, amennyire lehet, óvják meg a betegségtől, és ne hagyják el otthonukat, amíg a házi izoláció tart – hangsúlyozta Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője.

Zenta község területén ugyancsak szaporodóban van a koronavírussal fertőzöttek száma – nyilatkozta Lőrincz Csongor, a község vakcinációval megbízott koordinátora, így a tegnapi adatok szerint 66 személy fertőződött meg a koronavírussal, a fertőzöttek legnagyobb része házi gyógykezeléssel vészeli át a betegséget. Ők az új szabályzat értelmében 7 napos házi izolációban gyógyulnak fel és lábadoznak.

Az oltakozást illetően túlnyomórészt a harmadik védőoltásért jelentkeznek a zentaiak, az első védőoltás felvétele iránt viszont továbbra is gyér az érdeklődés. Ami a Zentai Közkórház Covid-részlegét illeti, jelenleg 7 benn fekvő betegük van.