2024. március 29., péntek

Fogjunk össze a Fekete Házért!

A CK13 Ifjúsági központ felszólítja a szervezet épületének és a központ programjainak látogatóit, az aktivistákat, a művészeket és más érdeklődő polgárokat, hogy tiltakozzanak a Bojović vajda, a Dimitrije Avramović, a Szlovák, a Valentin Vodnik és a Jovan Subotić utcák által körülhatárolt terület városrendezési terve ellen.

A szervezet tagjai szeretnék elérni azt, hogy a telek, ahol a CK13, azaz a Fekete Ház is található, kivételt képezzen a tömbházépítési lehetőség alól. Ezzel sikerülne megvédeni a közösség érdekeit és a CK13 ott maradna, ahol jelenleg is van. A polgárok összefogásával szeretnék megakadályozni a Központnak otthont jelentő ház jövőjével kapcsolatos, átláthatatlan döntések meghozatalát.

Halálra ítélték a CK13 központnak otthont jelentő családi házat, megkezdődött a küzdelem megmaradásáért (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Halálra ítélték a CK13 központnak otthont jelentő családi házat, megkezdődött a küzdelem megmaradásáért (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A szervezet illetékesei szerint a Fekete Ház sorsáról nyíltan és a közösségen belül kell megbeszéléseket folytatni, törekedve a közösség számára nyílt és szabad jellegének megőrzésére. Ennek értelmében a szervezet tagjai közös harcra szólítják fel a polgárokat a Fekete Ház megvédéséért, és arra bátorítanak mindenkit, hogy adjanak hangot nemtetszésüknek az épület lebontásának tervére vonatkozóan.

A polgárok a kifogásaikat és megjegyzéseiket a városrendezési tervvel kapcsolatban február 4-éig tudják kifejezésre juttatni személyesen a Városi Telekrendezési Igazgatóság Školska 3. alatt található épületében, elektronikus úton a planiranje@uprava.novisad.rs e-mail-címre küldött üzenettel, vagy pedig a 021/423-015-ös telefonszámon.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A fent leírtakkal egyetértenek és a ledöntés ellen küzdenek a következő szervezetek aktivistái: a CK13-ban működő csoportosulások, az Infoteka, a Nyitott konyha, az NS nyitott konyha, a Vajdasági Önkéntesközpont, az Október 23-a Antifasiszta Front, a Pátria Polgári Egyesület, a SPANS Állatvédő Egyesület, az Irodalmi clubing, a Dronzene Estje, a Tető Alá Újvidéki Egyesített Akció, az Újvidéki Ökológia Front, az Europolis Demokratikus Társadalomfejlesztő Központ, a Világ és a Duna Nemkormányzati Szervezet, a Kisduna-Sodros Nemhivatalos Polgári Szerveződés, az OSNA (Organisation for saving nature and animals), az Újvidéki Ökoőrség, a PAOR Pannon Antifasiszta Szervezet, a Vajdasági Polgári Központ, a Vonulj ki! polgárok csoportja, a Vörös Vonal Egyesület, a Rebuild collective, a Fekete Bárány Művelődési Klub, a Fekete Kos, a Brutal studio, a Dotkom portál, a Liman crew, az Undergrand radio és a Szerbiai Roma Fórum.