2024. május 4., szombat
ÜNNEPEL AZ ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Sorsok keretek között és keretek nélkül

Az intézmény január 27-én ünnepli 48. születésnapját. Ebből az alkalomból a zentai és a szabadkai színházak vendégszerepelnek, fellépéseik szinte hagyományosak a születésnapi héten, és az Újvidéki Színház társulatával együtt ünnepélyesebbé teszik az eseményt.

Kedd este alkalmunk volt megismerkedni Barácius Zoltán Értelemmel, érzelemmel című könyvével, ma pedig a Szabadkai Népszínház Három nővér című előadása következik, Sebestyén Aba rendezésében. Az előadás 19 órakor kezdődik. A születésnapon, január 27-én tekintheti meg a közönség Az idióta című darab első ismétlését, amelyet Andrej Cvetanovszki macedóniai rendező állított színpadra.

A Bűn és bűnhődés mellett A félkegyelmű mindmáig Fjodor M. Dosztojevszkij legnagyobb hatású klasszikus műve, amelyről így vallott az orosz regényíró: „Egy tökéletes szépségű embert szeretnék ábrázolni... Csak egy tökéletesen szép személyiség van a világon: Krisztus"... Dosztojevszkij tehát félreérthetetlenül kimondja, hogy művének hőse, Miskin herceg a XIX. század orosz társadalmába helyezett „földöntúli jellemű" lény. Vajon ez az eszményi ember csitíthatja-e a szenvedélyeket, diadalmaskodhat-e a pénz, az önzés hatalma felett, és egyesítheti-e embertársait a szenvedés és a szeretet jegyében? – töpreng el a regényolvasó, illetve székvárosunk nézője a tragikus-lirikus-szatirikus Dosztojevszkij-regény alapján készített újvidéki nagyprodukciónak, Az idiótának a megtekintése kapcsán. Az előadást az Újvidéki Színház művészeinek ragyogó játéka és a színművészeti akadémia növendékeinek fellépése teszi felejthetetlen élménnyé.

– Manapság az ember furcsává és viccessé válik, amikor elkezd beszélni az érzelmeiről. Az őszinteséget, a szellem, a szív és az elme nyitottságát egyáltalán nem értékelik... Miskin herceg karakterének értelmezése egyfajta túlérzékenységet ébresztett bennem – fogalmazott Pongó Gábor.

– Miskin vigyáz Nasztaszjára, de a lány mindent megtesz azért, hogy Miskint eltaszítsa magától. Ebben az összetett történetben hol enged az érzelmeinek, hol teljesen mindennek a fordítottját cselekszi – magyarázta a ragyogóan alakított szerepét Crnkovity Gabriella.

– Rogozsinnak nagyon haragudnia kellene Miskinre, aki becsöppen egy eléggé összetett történetbe, és felforgatja az eseményeket, de amikor találkoznak, akkor inkább testvérként tekint rá. Mély az ő kapcsolatuk, vitatkoznak, vitatkoznak, végül közös megoldás felé haladnak. Miskin erénye, hogy meglágyítja az emberek szívét, nem tudnak rá igazán haragudni. Az emberekben a jóságot látja meg – mondta Ozsvár Róbert.

– Praktikus, univerzális, sokatmondó térbe helyezték az előadást az észak-macedóniai művészek, Andrej Cvetanovszki rendező és Szergej Szvetozarev díszlettervező. A tükrök átlátszóvá válhatnak, és játszhatunk az embernek a külső-belső énjével.

Sokat használjuk a képkeretet. Érdekes megfigyelni, hogyan viselkednek az emberek a saját keretükön belül és a saját keretükön kívül – jó ötlet a rendező részéről, egyértelmű és szép szimbólum. A jelenetekben használunk különböző módon kereteket, illetve keretek közé vannak szorítva a szereplők. Miskinnek, akit alakítok, nincs kerete. Óriási benne a társadalom és az emberek megismerésére irányuló kívánsága, pozitív szemszögből közelíti meg a dolgokat – magyarázta Pongó Gábor színművész.

Aki nem látta a premiert, csütörtökön 19 órától végig izgulhatja a kétfelvonásos kiváló produkciót, amely valamennyinket arra biztat, hogy jobb emberekké váljunk.
A belépőjegyek a www.uvszinhaz.com/sh weboldalon foglalhatók, vagy a 021/525-552-es és a 021/657-25-26-os telefonszámokon.