2024. június 17., hétfő

Megtámadtak és súlyosan megsebesítettek Németországban egy kampányplakátokat ragasztó politikust

Kampányplakát-ragasztán közben megtámadtak és súlyosan megsebesítettek pénteken késő este egy politikust a kelet-németországi Drezdában – közölte a rendőrség.

A megtámadott 41 éves Matthias Ecke a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) európai parlamenti képviselője, és pártja szászországi listavezetője a júniusi EP-választásokon. Kórházba szállították, és meg kell műteni súlyos sérülése miatt.

A rendőrség közölte, hogy egyelőre nem tudta azonosítani a támadókat. Egy erőszakos bűncselekményekre szakosodott külön egység nyomoz az ügyben a szászországi belügyminisztérium tájékoztatása szerint.

A támadás híre felháborodott reakciókat váltott ki több német párt politikusai részéről is, elítélték az erőszakos tettet.

A rendőrség közlése szerint percekkel az Ecke elleni támadás előtt egy ismeretlenekből álló négyfős csoport megtámadott és megsebesített egy 28 éves zöldpárti aktivistát, aki Drezda ugyanezen városrészén éppen plakátokat ragasztott. Az elkövetők megütötték és megrúgták a férfit. A két eset közötti hasonlóság és a támadás közelsége miatt a nyomozók úgy vélik, hogy ugyanaz a csoport követte el mindkét támadást.

Az SPD szászországi pártszervezete közölte, hogy más plakátkihelyező kampánycsapatokat is ért inzultus és megfélemlítési kísérlet, ezekben az esetekben az elkövetők plakátokat rongáltak vagy semmisítettek meg.

A támadás „félreérthetetlen vészjelzés minden embernek ebben az országban" – jelentették ki az SPD szászországi társelnökei, Henning Homann és Kathrin Michel egy közös nyilatkozatban.

„A demokratikus pártok kampánycsapatai ellen elkövetett támadássorozat egyben támadás demokráciánk alapjai ellen. A demokratákkal szembeni erőszakos fellépés és megfélemlítés a fasiszták eszköze" – közölte az SPD két politikusa.

Az SPD szászországi vezetői a klasszikus konzervatívoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot és más, szélsőségesen jobboldali csoportokat okolnak a demokratikus politikusok elleni gyűlöletkeltésért, és arra figyelmeztettek, hogy szerintük „a jobboldaliak támogatói most már teljesen gátlástalanok, a demokratikus politikusokat szabad prédáknak" tekintik.

„A német demokrácia ezt nem tűrheti el, és az is világos, hogy nem hagyjuk magunkat elhallgattatni!" – mondták az SPD vezetői.

Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnöke kijelentette, hogy az utcai politikai erőszak a német történelem legsötétebb időszakaira emlékezteti a társadalmat.

„Megdöbbentő a demokratikus értékeink elleni támadás, a Matthias Ecke elleni mélységesen felháborít, és semmivel sem igazolható" – írta Kretschmer az X-en közzétett bejegyzésében.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter, aki szintén az SPD tagja, azt mondta, hogy amennyiben az Ecke elleni támadás a hatóságok szerint is politikai indíttatású volt, „akkor ez a súlyosan erőszakos cselekmény egyben a demokrácia elleni súlyos támadás is".

Később szólalt meg Olaf Scholz kancellár. Összefogásra kérte a társadalmat a szélsőjobboldallal szemben. „Ha valami fenyegeti a demokráciát, akkor az az ilyesmi, és emiatt nem lehet soha megoldás a vállrándítás. Össze kell fognunk ellene!" – írta a kancellár közleményében.

A német rendőrség később közölte, hogy az alsó-szászországi Nordhornban tojással fejen dobták a jobboldali Alternatíva Németország(AfD) párt egyik – nem megnevezett - helyi regionális parlamenti képviselőjét választási standjánál. A 29 éves támadó sértegette és arcon is ütötte a politikust, aki könnyebben megsérült. A támadó ellen testi sértésért vádat emeltek. 

Nyitókép: Beta/AP