2024. március 19., kedd

A Cnesa éve

Ötmilliós pályázatból ismét korszerűsödhetett a technikai felszerelés

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben az elmúlt évben nagyon sok pozitív változás történt. Köszönhető ez azoknak a pályázatoknak, melyeket sikerre vittek önkormányzati hozzájárulással, így nem csak a biztonsági, az esztétikai, hanem legutóbb a technikai fejlesztések is megvalósultak.  Többek között határon átívelő pályázatokon is részt vettek. Egyik ilyen, ahogy megtudtuk, a  Cultcap – A természeti és kulturális értékek megőrzése Szeged és Magyarkanizsa térségében címet viselő program a szegedi Agora Alapítvány a társadalomkutatásért és Magyarkanizsa önkormányzatának részvételével valósul meg 169.960,68 EUR támogatással. A projektnek köszönhetően az elmúlt évben három film készült el, továbbá megújult a magyarkanizsai Művészetek Házának pinceklubja és szintén a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény számára nagy értékű technikai eszközbeszerzés valósult meg. Az intézmény igazgatója, Sarnyai Károly elégedettségének adott hangot annak okán, hogy lépést tudnak tartani a fejlődésekkel magyarkanizsai szinten is, ami azt eredményezi, hogy még színvonalasabb hangzásban és látványban is lehet részük a látogatóknak, akik az általuk szervezett eseményekre látogatnak el a közeljövőben.

– A Cnesa színházi részlege újabb technikai eszközökkel gazdagodott. Próbálunk lépést tartani a világ fejlődésével. Mikronok, mikrofonállványok, kábelek, erősítők, fény- és hangpultok, hangfalak érkeztek és amire már nagyon vártunk, az a táncszőnyeg. Mindennek értéke megközelíti az öt millió dinárt. Mindezt a Cultcap nevű uniós pályázat tette lehetővé – mondta az igazgató, aki arra is kitért, hogy a jövőben a távolabbról érkező profi művészeknek is biztosítani tudják a felszereléseket, nem úgy, mint régen, hogy magukkal kell hozniuk a tökéletes hangtechnikához szükséges eszközöket.

A polgármester, Fejsztámer Róbert szerint nagy előrelépés volt a 2021-es év, de még az idei is az lesz a Cnesa életében.

– Április végén fejeződik az Ipa-Interreg Határon Átnyúló program egyik projektje itt Magyarkanizsán, ami a Cnesa felújítását és modernizációját eredményezte. Három pályázat zajlott párhuzamosan ez elmúlt évben és fejeződnek idén. Nagyon örülök neki, hogy ezzel a nemzetközi segítséggel teljesen fel tudjuk frissíteni kulturális intézményünket, hisz itt nem csak eszközvásárlásról, hanem infrastrukturális beruházásokról is szó volt az elmúlt év során – mondta a polgármester.  Kifejtette, hogy a falvak, mind a kilenc helyi közösség művelődési intézményei, kultúrotthonai fontosak az önkormányzat számára, hamarosan például a velebiti kultúrotthon épül át, újul meg teljes egészében, mely a közösségmegtartás szempontjából nagyon fontos szerepet töltenek be ezek a kistelepülési művelődési házak.