2024. március 19., kedd

Rekordszámú elektronikus személyiigazolvány-igénylés

Kihelyezett konzuli fogadónapot tartott Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa Magyarcsernyén

Kedden Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa az idén először tartott kihelyezett konzuli fogadónapot az egyszerűsített visszahonosítási kérelmek átvételére Magyarcsernyén, a helyi közösség épületében.

A mai fogadónapon nemcsak az egyszerűsített honosítási kérelmeket vették át a konzulátus munkatársai, mondta Balázs Dezső, a helyi CMH-iroda munkatársa, hanem lehetőség nyílt különböző anyakönyvezésekre (elhalálozási és születési) és néhány elektronikus személyi igazolvány elkészíttetésére is.

– Ma három visszahonosítási kérelmet adtak át, valamint két elhalálozás és egy születés anyakönyvezését is elvégezték. A gyermek születésének anyakönyvezése mellett az érintett szülők beadták a kérelmüket az életkezdési támogatásra is, tehát az anyasági támogatásra és a babakötvényre is. Ami az elektronikus személyi igazolványokat illeti, rekordszámú az érdeklődés, ugyanis a mai alkalommal huszonöt személy jelezte, hogy személyi igazolványt szeretne készíttetni, ami meg is történt. Ezenkívül az előző fogadónapon elkészült személyi igazolványokat is kiosztották, összesen huszonegyet – zárta gondolatait a CMH-iroda munkatársa.

Nemcsak a magyarcsernyeiek használják ki ezeket a konzuli fogadónapokat, hanem a közelben élő tóbaiak is. Jójárt Réka és családja azért jöttek el, hogy elektronikus személyi igazolványokat kérelmezzenek.

– Mi azért jöttünk el ma Magyarcsernyére, mert én dolgozom, és a munkaidőm mellett nehezen tudjuk összehozni a családdal, hogy eljussunk a Szabadkai Főkonzulátusra, és ott is csak négy óráig dolgoznak. Számunkra nagy előny, hogy a konzulátus munkatársai eljönnek, mert így nem kell messzire utaznunk, és az útiköltség is megmarad. Ráadásul, amikor elkészülnek az igazolványok, el is hozzák azokat ide – mesélte az édesanya.