2024. április 26., péntek

Az ének megmarad

Az óbecsei Népkönyvtárban is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról

Az óbecsei Népkönyvtárban hétfőn este ünnepi műsort tartottak a magyar kultúra napja alkalmából Az ének megmarad címmel. Az intézményben már évek óta hagyományosan ez az évnyitó ünnepség, ugyanis ez az első hivatalos rendezvény minden évben, mondta Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa.

– Nagyon fontosnak tartjuk a kultúránk ápolását, az elődeink csodás értékeket hagytak ránk a költészet, az irodalom, a népzene és a néptánc területén egyaránt. Azt gondolom, hogy nekünk, akik a kultúrában dolgoznak, az a feladatunk, hogy mindezt átadjuk a jövő nemzedékének, továbbadjuk a gyermekeinknek – hangsúlyozta Szilvia.

A rendezvény elején Szerda Ákos, a Fokos zenekar tagja énekelte el a magyar himnuszt Lovas Đijantának, az óbecsei Népkönyvtár igazgatójának a közreműködésével.

Fotó: Kancsár Izabella

Fotó: Kancsár Izabella

Az ének megmarad című versszínházi előadást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete mutatta be. A műsorban fellépett Fehér Farkas Hajnalka és Kormos Irén versmondók, Szakács Tamás néptáncos, Török Noémi népdalénekes és Hajvert Ákos versmondó, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke.

– Ebben az előadásban egészen a reformkortól indulunk és végigmegyünk szinte a máig versekkel, mozgással, énekkel. Igyekeztünk egy olyan gondolatiságot követni, amely valahol megpendíti a léleknek azokat a húrjait, amelyek még mindig fájnak az elmúlt száz év kapcsán, ugyanakkor igyekszünk egy optimista képet mutatni, hiszen száz év múlt el, de még mindig itt vagyunk. Ezzel az előadással több helyen is felléptünk az elmúlt két évben, már amennyire a járványügyi helyzet megengedte – mondta Hajvert Ákos.

Az ének megmarad című előadást a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a Nemzeti Összetartozás éve apropóján a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta létre.