2024. április 25., csütörtök

Műtrágyát kértünk, nem bankkölcsönt!

Kamatmentes hitel igényelhető műtrágyavásárlásra – Meghosszabbítják az árstopot

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter tegnap kijelentette: lesz elegendő műtrágya a februárban, esetleg március első napjaiban szükséges fejtrágyázáshoz. A következő három hétben még 70 000 tonna urea érkezik, hogy legyen a kukoricára is. Az év folyamán összesen 400 000 tonna áll majd rendelkezésre. Szerbia vámkönnyítéseket is bevezetett a műtrágya harmadik országokból (az EU-n és Oroszországon kívüli területekről, azaz az arab világból és a Távol-Keletről) való zavartalan import érdekében: megszüntette a 10 százalékos behozatali vámot. Mint mondta, igaz, hogy a műtrágya ára felszökött, és eléri a 104-105 dinárt, de azt is figyelembe kell venni, hogy – miközben a búzatermesztéshez szükséges inputanyagok ára 50-55 százalékkal emelkedett, a búza ára viszont 90 százalékkal lett magasabb. A miniszter azt mondta, hogy már ettől a héttől 9-10 ügyviteli banknál igényelhető rövid lejáratú, maximum három évre felvehető hitel műtrágya vásárlására, kamatmentesen, legfeljebb egyéves türelmi idővel. Ez azt jelenti, hogy a termelők nyugodtan megvárhatják az aratást, és csak a termény értékesítése után kezdhetik a törlesztést.

Tegnap a Szerbiai Gazdasági Kamara is közölte: a következő hat hónapban nem kell behozatali vámot fizetni a nitrogénműtrágyára és a vízmentes ammóniára, hogy stabilizálódhasson a hazai piac, és legyen elegendő ezekből a termékekből a vetéshez és a mezőgazdaság fejlődéséhez.

Dragan Stevanović, a kamara vegyipari társulásának titkára úgy nyilatkozott, a mezőgazdaságnak föltétlenül biztosítani kell a műtrágyával való folyamatos ellátást. Szerbiában jelenleg három műtrágyagyár üzemel, az Eliksir Prahovo, az Eliksir Zorka és a PROMIST. Évente 550.000 tonna NPК-t és 30.000–50.000 tonna UAN műtrágyát termelnek, ezenkívül az ország évente 450.000–500.000 tonna nitrogénműtrágyát és 200.000–250.000 tonna NPК-t importál, legtöbbet az Orosz Föderációból, Ausztriából, Romániából, Magyarországról és Horvátországból.

Nedeljko Savić, a Stig termelői társulás elnöke az agrárminiszter kijelentéseire reagálva elmondta: a gazdák azt kérték, hogy Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter biztosítson ureát 650 eurónál nem magasabb áron, és elutasítják a szaktárcának azt a felajánlását, hogy kamatmentes hitelt vegyenek fel ügyviteli bankoknál, és abból vásároljanak műtrágyát, tonnánként 850–1000 euróért.

„Nedimović bankhitelt kínál nekünk, ahelyett, hogy műtrágyát biztosítana reális áron. Tavaly 330 euró volt tonnája, számunkra ennek duplájánál magasabb ár elfogadhatatlan” – nyilatkozta Nedeljković a Betának. Szavai szerint a miniszter ajánlata a termelőknek semmit sem jelent, és azt sejtik, hogy valaki jól keres a műtrágyabehozatalon, mivel a konstancai és a balti kikötőkben az urea 3-4 nappal ezelőtt 620–630 euró volt, a szállítás pedig nem több 30 eurónál tonnánként. Az állammal december óta folynak a tárgyalások, az idő sürget, február 1-jén már szükség lesz a műtrágyára – mondta Nedeljković. A szakemberek szerint, ha elmarad a téli fejtrágyázás, a terméskiesés elérheti akár az 50 százalékot is.

Nedimović egyébként tegnap arról is beszélt, hogy már folyik a szerződéskötés az idei búzára, zöld eladásban az ára 28 dinár áfa nélkül. Az alapvető élelmiszerek (kristálycukor, étolaj, liszt, sertéscomb, 2,8 százalékos tartósított tej) árának befagyasztását illetően közölte: február 10-én jár le az árstop, de meghosszabbítják, úgyhogy még hónapokig nem kell az 5 alapcikk drágulásától tartani. A szakminiszter jelezte, Szerbiában szeretne befektetni a világ egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme, és évente félmillió tonna kukoricát dolgozna fel, ami azt jelenti, hogy körülbelül 70 000 hektáron kellene kukoricát termelni csupán az új üzem számára. Keresett végtermékeket állítanának elő: aminosavakat, keményítőket, glükózt. A várható beruházás értéke majdnem 250 millió euró. Mint mondta, március elején még egy, hasonló tevékenységű potenciális beruházó képviselői érkeznek Szerbiába; a világ egyik legnagyobb, egyiptomi kukoricafelvásárlójáról van szó.