2024. május 8., szerda

Visszaestek a Rio Tinto részvényei

Aszerb kormány döntése csapást mért a bányászati óriásvállalatra

A Rio Tinto részvényei lejtmenetbe kezdtek a tőzsdéken, miután a szerb kormány csütörtökön úgy döntött, megszakítja az angol–ausztráliai bányászati óriásvállalattal az együttműködést a lítium kitermelése terén, közölte tegnap a Reuters hírügynökség. A vállalat 4,1 százalékos visszaesést jegyzet az ausztráliai börzén, ami a legrosszabb eredmény 2021 augusztusa óta. A Reuters adatai szerint a londoni börzén a részvények több mint 3 százalékkal estek vissza.

A nemzetközi hírügynökség rámutat arra, hogy a szerb kormány a lítium kitermelésére vonatkozó Jadar projektum kapcsán éppen az áprilisi választások előtt hozta meg döntését, néhány nappal azután, hogy megromlott a viszony Belgrád és Canberra, Ausztrália fővárosa között, ugyanis Ausztrália kiutasította Novak Đoković teniszezőt a melbourne-i tenisztorna kezdete előtt.

A Reuters rámutatott, hogy a szerb kormány döntése, miszerint megszakítja a Rio Tintóval való együttműködést, nagy csapás a bányászati vállalatra, ugyanis a Jadar projektum révén Európában a legnagyobb, míg a világon a tíz legnagyobb vállalatok egyike lehetett volna a lítium kitermelése területén, közölte a Szabad Európa Rádió.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy decemberben bejelentették az Argentínában található Rincon lítiumbánya megvásárlását 825 millió dollárért. Miután az argentin Chubut tartomány törvényhozása jóváhagyta a zónák felosztásáról szóló új törvényt, az ottani környezetvédelmi aktivisták azt állították, hogy ezzel nagyszabású, a környezetet károsító bányászathoz járult hozzá. A döntést tömegtüntetések követték Rosson tartományban, ahol a tüntetők megrohamozták a tartományi kormányt, azt követelve, hogy állítsák le a kitermelési projektumot.

A Reuters adatai szerint a Rio Tinto Jadar projektuma Szerbiában 2,4 milliárd dollárt ért, 50 ezer tonna lítium-karbonát kitermelése mellett, amit 2027-től terveztek, vagyis az argentin bányával együtt ez a bányászati óriás 100 ezer tonnát tudott volna kitermelni.

Ana Brnabić csütörtökön este rámutatott, a döntését a polgárok a környezetszennyezéstől való félelme miatt hozta meg, illetve azzal vádolta meg a Rio Tintót, hogy nem nyújtott kellő mennyiségű információt sem a bányát érintő falvak lakosságának, sem az újságíróknak, és a kormánnyal való együttműködése sem volt megfelelő.

A Rio Sava Exploration, a Rio Tinto szerbiai leányvállalata a kormánydöntést megelőzően sajtóközleményt adott ki, amelyben aggodalmuknak adtak hangot a Jadar projektumhoz szükséges területrendezési terv megszüntetése kapcsán, majd kiemelték, mérlegelni fogják e döntés jogi alapját, és azt, hogy az milyen következménnyel lesz a szerbiai tevékenységeikre.