2024. április 26., péntek

Magasabb szintre emelkedő gazdaság

Óbecse község területén több nagyberuházás is várható az idén

Óbecse község 2022. évi költségvetése mintegy 1,5 milliárd dinárt tesz ki, az erről szóló határozatot a községi képviselő-testület december 20-ai ülésén fogadták el a képviselők. Az idei költségvetést valószínűleg már februárban módosítják, ugyanis az önkormányzat az év eleji pályázatokon minden bizonnyal nyerni fog, mondta Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere.

– Egy sikeres évet tudhatunk magunk mögött. Elégedett vagyok a tavalyi teljesítménnyel, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének még nagyobb ambícióink és terveink az idei évre, vagy általánosságban a következő időszakra. 2021-ben többek között befejeztük az óbecsei, a péterrévei és a bácsföldvári csatornaépítési projektdokumentációnak az elkészítését. Eltávolítottuk a mileševói illegális hulladéklerakót, megjavítottuk a vízelvezető csatornákat Óbecsén a Kisrét városrészben, felújítottuk a helyi sportközpont földszinti csarnokát és a mileševói iskolát, valamint a dűlőutakat is. Bácsföldvár egy új, többfunkciós sportpályát kapott. Folyamatban van az óbecsei strand csatornahálózata rendezésének megvalósítása és a strand részletes szabályozási tervének a kidolgozása, utcák felújítása, közvilágítás, közintézmények és sportpályák helyreállítása. Mindezek fontos beruházások, mert közvetlenül befolyásolják polgáraink életminőségét – közölte a polgármester.

Hozzátette, hogy tavaly a költségvetési eszközök racionális elköltésének politikáját követték, ami azt jelenti, hogy ezeket az eszközöket a bevételekkel összhangban és a prioritásoknak megfelelően költötték el.

– Kiemelt hangsúlyt kapott azon kiadások finanszírozása, amelyek biztosítják magának a községi közigazgatási hivatalnak, valamint a költségvetés felhasználóinak a zavartalan működését és a megkezdett projektek finanszírozását. A koronavírus okozta gazdasági bizonytalanság ellenére elmondható, hogy a tavalyi költségvetési év sikeresen zárult, minden költségvetési kötelezettséget rendszeresen teljesítettek. 2020-ban problémáink voltak a költségvetéssel, de ez tavaly stabilizálódott. Legmagasabb bevételünk saját forrásainkból van, ezek a bevételek nagyobbak, mint valaha. Óbecse gazdasága magasabb szintre emelkedett, ami azt jelenti, hogy a járványügyi helyzet nem érintette olyan mértékben a gazdaságot, mint azt mindenki gondolta – hangsúlyozta Dragan Tošić.
2022-ben több nagyberuházás is várható a község területén. A polgármester elmondta, hogy a következő időszakban a gazdaság fejlődésére számítanak, különösen a turizmus területén, hiszen a Tiszán gyógyfürdőkomplexum épül, emellett befektetőket vonz a Zombor–Nagykikinda gyorsforgalmi út, amely

Óbecsén keresztül halad majd. Az elmúlt időszakban kialakított gazdasági környezet új építőipari beruházásokhoz vezetett, hiszen Óbecsén új lakóépületek, szállodák, éttermek építése történik.

– A gyorsforgalmi út kiépítése várhatóan májusban vagy júniusban kezdődik. A Tisza-parti fürdőkomplexum jelentősen befolyásolja az óbecsei idegenforgalom fejlődését. Emellett Óbecse község 8 millió dinárt kapott a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztériumtól a strand építése tervdokumentációjának elkészítésére, és ez az első lépés a projekt megvalósítása felé. A másik nagy beruházás az óbecsei, a péterrévei és a bácsföldvári csatornahálózat kiépítése, amely három évig tart majd. Az ehhez szükséges pénzeszközt a Környezetvédelmi Minisztérium biztosította. A projekt, amelynek értéke 45 millió euró, jelenleg az engedélyezési fázisban van. Az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola felújítása is idén várható – jelentette ki Tošić.

A polgármester elmondta, hogy a budapesti Arthur Bergmann cég több, Óbecse község tulajdonában lévő Tisza-parti telket is megvásárolt. Erre a területre aquapark és egy négycsillagos szálloda építését tervezik, több mint háromszáz szobával és egy nagy konferenciateremmel. A tervek szerint a komplexum építési munkálatai két év múlva kezdődnek majd meg.