2024. május 8., szerda

Továbbra is árambehozatalra szorulunk

A rendelkezésre álló szénmennyiség csökkenése miatt kisebb az áramtermelés a szerbiai villanyerőművekben, ezért – tekintettel a várható alacsony hőmérsékletekre és nagyobb fogyasztásra – a villanygazdaság az ilyenkor szokásosnál több áramot kénytelen importálni – közölte a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium.

Obrenovac, 19.12.2021. - Termo elektrana Nikola Tesla uplovila je mirne vode posle nadavnog kolapsa kada je padao sneg ceo dan. (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV)

Az energiaellátást figyelemmel kísérő munkacsoport keddi ülésén elhangzott, hogy folyamatban van a Kolubara szénbányában történt január 10-ei tűzeset következményeinek felszámolása, és a tönkrement bányászgép helyébe újat telepítenek. A következő időszakban az állam elegendő mennyiségű energiát és energiahordozót tud biztosítani, a villanyáram- és gázbehozatallal pedig szavatolja az ellátás biztonságát. A Szerbiai Áramelosztó (EDS) képviselői azt állították, hogy az ellátásban nincsenek nagyobb problémák, az átviteli rendszer minden nehézség nélkül működik. A munkacsoport ülésén a minisztériumi közlemény szerint elemezték a gázszektor helyzetét is, és úgy találták, hogy a hazai piac ellátása stabil, a hőenergia továbbításában sincsenek nagyobb zavarok.