2024. március 28., csütörtök

Torna, ami segít

Magyarkanizsán tornázva gyógyulnak

Az ünnepi lakomák után mindig népszerűek a különféle tornák, melyektől azt remélik a résztvevők, hogy lefaraghatnak a fölösleges kilókból. A jó erőnlét és az egészség legalább annyira fontos, mint a külső, sőt! Amellett, hogy a tornák jó közérzetet, boldogsághormonok felszabadulását okozzák, a közösségben eltöltött idő is a tornázó javát szolgálja. Vannak kifejezetten egy-egy területet vagy testrészt megcélzó mozgások, melyek már a gyógytorna kategóriába is sorolhatóak. Magyarkanizsán sokféle mozgásforma közül lehet válogatni, a legújabb a gerinctorna, melyet Bontovics Virág úttörőként mutat meg az érdeklődőknek.

Nemrég kaptad kézhez az oklevelet, mely feljogosít a gerinctorna megtartására. Hol szerezted a képesítést?

– Budapesten szereztem meg a diplomám. Évek óta tanulmányozom a gerinctornát, abból adódóan, hogy volt egy sérülésem, amiből egy évig tartott felépülni. Jártam terápiákra, viszont azok csak tíz napig tartottak. Azt javasolták, otthon is folytassam a tornát, sőt egész életemben, hogy aztán fenn tudjam tartani az állapotom. Sokszor sírva, de csináltam, mert tudtam, hogy muszáj felépülnöm, fiatal vagyok, és dolgozni szeretnék, előttem az élet. Így jobban beleástam magam a témába, elkezdtem könyveket olvasni a gyógytornáról, a gerinctornáról, fejlődni, gyógyulni akartam, és ez ösztönzött a képzésre és aztán arra, hogy több embernek is segítsek.

Csak gerincproblémákkal küzdőknek javallott ez a torna?

– Nem csak gerincproblémákkal küzdőknek ajánlott a gerinctorna, fiatal kortól idős korig bárkinek ajánlom, aki meg szeretné előzni a fájdalmakat, sérüléseket, mindenkire jó hatással van.

Akik nehezebben mozognak, előrehaladottabb állapotban van a betegségük, fájdalmuk, szintén jöhetnek?

– Igen, azok is részt vehetnek, akik fájdalommal küzdenek, persze a torna előtt megbeszéljük a problémákat, és a szerint mérjük fel, hogy szabad-e tornáznia, esetleg friss sérülése van-e, pihennie kell-e még, vagy pedig bátran belekezdhet. Függetlenül attól, hogy csoportban tornázunk, személyre szabottan figyelek a tornázóimra.

Mire jó ez a fajta mozgás, amit te oktatsz?

– A váll-, hát- és derékfájdalmak a leggyakoribb kellemetlenségek közé tartoznak, becslések szerint a lakosság nyolcvan százalékát érintik. Az okokat sem kell sokáig keresni, hiszen az iskolapad, az ülőmunka, illetve az ülve, számítógép vagy tévé előtt töltött szabadidő, a mozgáshiány, a legalább minden második magyart érintő túlsúly és sok más körülmény már az egészen fiatalok gerincét is megviseli. A károsodás meglátszik a rossz testtartáson, a görbe háton, a görcsbe merevedett, fájós vállizmokon, és sok más, nem látható, de annál veszélyesebb elváltozás, ízületi panasz, gyulladás, csontritkulás stb. előidézője is lehet. Szerencsére azonban van megoldás: a speciális gyakorlatokból összeállított gerinctornával elkerülhető, hogy ezek a problémák kialakuljanak, illetve orvosi beavatkozás és gyógyszerezés nélkül jelentősen enyhíthetők, meg is szüntethetők. Az eredmények elérése korhoz is kötött, a fiatalok előbb gyógyulnak, idősebb korban kicsit lassabb a folyamat. Heti két-három tornával már szép javulást, megerősödést tudunk elérni, de mindig javaslom, ha valakinek van ideje, akkor otthon is fordítson rá időt.

Az alakformálásban van-e szerepe, vagy ez kifejezetten gyógytorna?

– Igen, van szerepe az alakformálásban is, és feszesen tart a gerinctorna, nem csak belül erősít meg.

Melyek a legnagyobb előnyei? Kiknek javallott, és kiknek nem?

– A preventív gerincgimnasztika olyan komplex ízületkímélő tréning és terápia egyben, melynek hatására létrejön az aktív testedzés, alakformálás, enyhíthetők az izomfeszülések okozta mozgásszervi problémák, megőrizhetjük gerincünk stabilitási és mobilitási funkcióját, kialakítható a helyes testtartás és légzéstechnika. Az emberek többségének ajánlom, mivel hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében. Nem ajánlom azoknak, akiknek friss a sérülésük, komoly műtéti beavatkozás után, illetve akut gyulladásos betegeknek sem ajánlott.

Mennyi ideig tart egy ilyen torna, milyen izmokat mozgat meg, mire helyezed a hangsúlyt?

– Egy órát vesz igénybe. Minden izmot megmozgatunk a fejünk búbjától a kislábujjunkig. Változatosak az órák, van, amikor jobban a hátszakaszt erősítjük, vagy a csípő, farizom, karizom kerül előtérbe, de a hasizom megdolgoztatása is jelen van minden alkalommal.

Milyenek a tapasztalataid, kiknek hogyan, miben segített?

– Nekem személy szerint sok mindenben segített, nem csípődik be a derekam, elmúltak a fájdalmaim, nincs olyan ember, akinél ne tudnánk javulást eredményezni, csak hasznunkra válhat. Volt olyan résztvevő, akinek első torna után másnapra elmúlt a derékfájása, és ezek nagyszerű visszajelzések.

Hol, mikor lehet bekapcsolódni, mennyibe kerül a gerinctorna?

– Magyarkanizsán tartom az edzéseket, az újonnan nyílt Bro’s Gymben, bármikor be lehet kapcsolódni. A torna egy alkalomra 300 dinár.