2024. április 26., péntek

Forgalmas volt a tavalyi év

A szabadkai ingatlanpiacon nagy a kereslet az új lakások iránt

A szabadkai ingatlanpiac egy újabb felfelé ívelő évet tudhat maga mögött. Milyen volt a 2021. év a lakás- és házvásárlások terén? Milyen tendenciák uralkodnak a városban? Milyen árakkal találkozhatnak a vásárlók? Mi várható az idén? Lapunknak ezekre a kérdésekre Szügyi Rezső ingatlanközvetítő adta meg a választ.

– A tavalyi év minden tekintetben forgalmasnak mondható. Az új lakások ára emelkedett, s az építkezések száma is nőtt. Sokan felteszik a kérdést: ezek a lakások valóban elkelnek? Minden jel arra mutat, hogy igen. Korábban az volt a tendencia, hogy az idős emberek, akik tovább már nem tudták fenntartani házukat, eladták az ingatlanjukat és lakásba költöztek. Ez egy évekig tartó körforgás volt városunkban, amely az elöregedés következménye volt. Manapság viszont szinte egész épülettömbök nőnek ki a földből, és a lakások gyorsan elkelnek.

– A kisebb lakások már elővételben elkelnek, vagyis még mielőtt elkészül az épület, a benne lévő lakások rég gazdára találnak. Nyilvánvaló, hogy nem csak szabadkaiak vásárolnak. Itt meg kell említeni, olyan volt szabadkaiakat, akik külföldön dolgoznak és van megtakarított pénzük, viszont azt nem szeretnék a bankban tartani. Ezért a pénzintézetek helyett ingatlanba fektetik a megtakarításaikat. Emellett tudjuk azt, hogy például Újvidéken, Belgrádban az ingatlanok ára a duplája, de akár a háromszorosa is lehet a szabadkainak. Így tehát az ország más területeiről érkezők is itt vásárolnak lakásokat. Látjuk azt is, hogy a kisbajmoki ipari övezet fejlődik, és egyre több munkaerőre van szükség. Ennek köszönhetően van egyfajta munkaerő-áramlás Szabadkára. A munkások is lakásokat keresnek, persze elsősorban bérelhető lakásokat – összegezte az elmúlt év főbb tendenciáit Szügyi Rezső.

A vásárlók a felújított házakat keresik (Fotó: Gergely Árpád)

A vásárlók a felújított házakat keresik (Fotó: Gergely Árpád)

A szakértő az árakkal kapcsolatban elmondta, hogy egy évvel ezelőtt 800 és 1000 euró volt egy új lakás négyzetméterenkénti ára. Jelenleg viszont 1000 euró alatt nem található új lakás, áruk 1000–1200 euró között mozog, de a városközpontban található lakásokért akár 1500 eurót is elkérhetnek. A régi lakások ára 500–800 euró, de ezekből hiány mutatkozik. Emellett ezek főleg felújításra váró ingatlanok. Így a vásárlóknak alaposan át kell gondolniuk, hogy régi lakást vegyenek-e, amit fel kell újítani, vagy inkább egy új lakásba fektessenek. A vásárlók a házak esetében is hasonló dilemmával találkozhatnak.

– A házak iránt is növekedett a kereslet, de az árak nem emelkedtek olyan érezhetően, mint az új lakások esetében. A vásárlók a felújított házakat keresik inkább, hogy ne nekik kelljen a renoválással vesződniük. Sajnos ezekből az ingatlanokból van a legkevesebb. Felújítandó házból viszont van elég. Itt el kell mondani, hogy még az 1950-es, 1960-as években készült épületek közül is nem egy esetben vegyes anyagból készültek, vert fallal, vályogból. Ennyi idő után pedig további befektetést igényelnek ezek az ingatlanok. A házakat inkább fiatalok vásárolják. Kérdés, hogy a vásárlás mellett még van-e lehetőségük a felújításra. Itt is eljutunk ahhoz a dilemmához, hogy megéri-e régi házat, vagy jobb-e egy új lakást vásárolni – magyarázta Szügyi Rezső, hozzátéve, hogy az építési telkek ára duplájára emelkedett.

Kérdésünkre, hogy a fent említett ingatlanpiaci tendenciák az idei évet is jellemezni fogják-e, a szakértő így válaszolt:

– Minden jel arra mutat, hogy az ingatlanpiac nem fog megtorpanni. Továbbra is keresni fogják az új lakásokat, a régi lakásokat, házakat, telkeket. Igény van és megvan a befektetési hajlandóság is. Természetesen mindent a piac igényeinek megfelelő áron lehet értékesíteni, hiába kérnek az eladók valamivel magasabb árakat. Egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy az ingatlanpiacon valamilyen változás következik be, de hogy ez meddig fog tartani, megjósolni nem tudjuk – mondta Szügyi Rezső.