2024. április 27., szombat

Hogy a diákok színvonalas oktatásban részesüljenek

Természettudományi és társadalmi nyelvi tagozattal várja jövendőbeli növendékeit a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium az idén is természettudományi és társadalmi-nyelvi tagozattal várja jövendőbeli növendékeit. A biológia, kémia, fizika és matematika kedvelői a természettudományi szakot, míg a történelem, latin, filozófia vagy szociológia tantárgyakkal szimpatizálók a társadalmi nyelvi szakot választhatják. Szeptembertől 30-30 tanulót vesznek fel.

A gimnázium legfőbb célja, hogy a diákok színvonalas oktatásban részesüljenek, és magasszintű felkészítést kapjanak mind az egyetemre való bejutáshoz, mind a jövőbeli tanulmányaik során – emelte ki Pletikoszity Balázs, a gimnázium informatikatanára.

A bejutáshoz a tanuló kisérettségijének/záróvizsgájának a pontszámát, valamint a 6.-7.-8. osztályban elért tanulmányi eredményét veszik figyelembe. Mint megtudtuk, legalább 50 ponttal kell rendelkeznie a felvételizőnek, amennyiben a Svetozar Marković Gimnáziumba szeretne tanulni.

Mint ismeretes, 2018-ban országos szinten bevezettek egy megreformált gimnáziumi tantervet. Ennek tükrében elsőben és másodikban a gimnázium által felajánlott négy tantárgyból kettőt választanak érdeklődési körüktől függően a tanulók, amelyet heti 1-1 órával tanulnak. Ezek pedig: Nyelv, média, kultúra; Egészség és sport; Művészet és design és az alkalmazott tudományok. Harmadik és negyedik osztályban már heti két órával mennek a választható tantárgyak, azonban ekkor lehetőségük van új tárgyak közül választani, mint például a geopolitika alapjai, korszerű technológiák, vagy a tudományos kutatás módszertana. A másik újdonság, ami a gimnáziumokat érinti, nem más, mint az állami érettségi. Ez azt jelenti, hogy a 2023/24-es tanévtől kezdődően a gimnázium befejeztével a diákok központi, állami érettségit fognak tenni, amely egyben a felvételijük is lesz az egyetemre. Az állami érettségi három tantárgyból áll, méghozzá anyanyelvből,  matematikából, a harmadik tárgyat pedig aszerint választhatják ki, hogy az adott egyetem, ahova iratkozni szeretnének, mit igényel. A gimnáziumi oktatás kapcsán újdonság továbbá az is, hogy a tanév elején, illetve tanév közben összesen 18 új, szerb nyelvről magyarra fordított tankönyv jelent meg. Az elsős és másodikos tankönyvek jó része már a tanulók kezében van. Ősztől a harmadikos tankönyvek nagyrésze is megérkezik. A fordításokban a gimnázium tanárai kivették a részüket.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium nyílt napot is tervez a jövőben, ahol az érdeklődőknek lehetőségük lesz körbenézni az iskolában vagy végighallgatni egy-egy tanórát.  Aki azonban még több információt szeretne, az iskola honlapján bővebb tájékoztatást is kaphat, illetve az érintett szülők kérdéseikkel is fordulhatnak az iskolához a 024/552-820-as telefonszámon, vagy a sekretarijat@gimnazijasubotica.edu.rs e-mail-címen.