2024. május 1., szerda

A tehetség otthon bujkál

A Metaverzum megalkotására csábítja az európaiakat a Facebook anyavállalata – Távmunkával harcolnának a szakemberhiány ellen

Nyolc európai országban alkalmazna otthoni munkavégzésre tehetségeket a Facebook és Instagram közösségi oldalakat működtető Meta vállalat. Az amerikai óriáscég a bejelentések szerint szélesíti a hagyományosan működő európai központjait: az angliai és az ír képviselet mellett otthoni munkavégzést biztosítana az említett országok területén, de Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban is felkutatná azokat a tehetségeket, akik részt vennének a Metaverzum elnevezésű hálózat kiépítésében. „Egész Európa területén keresünk munkatársakat: a tehetség odaát van, és mi ki szeretnénk használni az ebben rejlő lehetőségeket” – mondta Kelley Cousins, az amerikai cég ír képviseletének vezetője. Ugyanakkor bejelentette, hogy Európa-szerte mintegy 10 ezer új tehetséget alkalmaznának otthoni munkavégzésre.

TÁVMUNKA: KÉNYSZER, VAGY MEGOLDÁS?

A koronavírus megjelenésével egyre szélesebb körben terjed az otthoni munkavégzés lehetősége. A szakemberek szerint az amerikai óriáscég bejelentése tovább ösztönzi a technológiával foglalkozó európai vállalatokat arra, hogy újabb irányelveket állítsanak fel a távmunka elvégzésére. A véleménykutatások ugyanis alátámasztják, hogy a szakemberek szívesebben választják a rugalmas feltételeken alapuló munkavégzést.

A Deutsche Welle közszolgálati médium elemzése viszont arra mutat rá, hogy az európai cégek fenntartásokkal kezelik a távmunkára való átállást, és csak apránként vezetnek be olyan szabályozásokat, amelyeket a pandémia után is alkalmaznának.

A Greenhouse virtuális hirdetőplatform elvégezte a munkapiaci hirdetések elemzését is: a kapott adatok szerint az álláshirdetések csupán öt százaléka említi az otthoni munkavégzés lehetőségét. Ez valamivel több a világjárvány előtt jegyzett 1,5 százalékos kimutatásnál, ám korántsem követi azt a trendet, amelyet a munkavállalók diktálnának – írják az elemzés magyarázatában. Ugyanitt kiemelik, hogy a cégek többsége továbbra is a járványhelyzet kényszermegoldásaként tekint a távmunkára: a vállalatok háromnegyede a pandémia lecsengése után megszüntetné az otthoni munkavégzés lehetőségét.

HARC A SZAKEMBEREKÉRT

A gazdasági elemzők szerint viszont a technológiai újításokkal foglalkozó cégeknek rugalmasabban kellene hozzáállniuk a változásokhoz. Az utóbbi években ugyanis az IT-szakemberek iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot. Csak Németországban 96 ezer szoftvermérnök, produkciós menedzser és technikai vezető hiányát jegyezték 2021 végén.

Az aktuális felmérések szerint az IT-cégek kétharmada attól tart, hogy a szakemberhiány a jövőben még kifejezettebb lesz. A csaknem kétéves otthoni munkavégzést követően azonban egyre több alkalmazott áll ki a rugalmas munkavégzés mellett, ahelyett, hogy visszaköltözzön a technológia fellegváraiba. Dublin, Párizs vagy Berlin költséges életszínvonala már korántsem vonzza annyira a szakembereket, mint korábban – állítják az elemzők, akik szerint a távmunka immár az országhatárok korlátait is túlszárnyalja, így érthető, hogy az irodák újranyitásakor sokan nem kívánkoznak visszaülni a korábban presztízsnek számító karosszékekbe.

A pandémia idején bebizonyosodott, hogy a munkatársak éppoly produktívak tudnak lenni az otthoni munkavégzés folyamán, mint az irodákban. A távmunkában továbbra is kételkedő cégeknek tehát a jövőben meggyűlhet a bajuk a konkurenciával – figyelmeztetnek az elemzők.

Ugyanakkor a szakemberek a Meta kezdeményezését vizsgálva azt is kiemelték, hogy a Facebook és az Instagram atyja érzékeny időszakban kíván terjeszkedni Európában. Az Unió ugyanis új, szigorúbb szabályozás bevezetését tervezi a közösségi oldalakat működtető vállalatokra vonatkozóan. Brüsszel pedig elsősorban a Facebook- és az Instagram-oldalakat helyezte górcső alá, azaz épp a Meta cég két legjelentősebb platformját boncolgatja.