2024. március 19., kedd

Nem baleset okozta a koronás páciens halálát

A szenttamási egészségház igazgatója cáfolta a sajtóban közzétett információt

Dr. Vlastimir Kladar, a szenttamási Dr. Đorđe Bastić egészségház igazgatója közleményben cáfolta a sajtóhíreket, amelyek szerint a közelmúltban történt közlekedési baleset során, amelyben az intézmény mentőkocsija is érintett, egy nádaljai beteg kiesett a járműből és meghalt.

− A szenttamási egészségház villogó és szirénázó mentőkocsija egy súlyos állapotban lévő nádaljai pácienst szállított a verbászi kórházba, amikor a város bejáratánál az egyik mellékutcából nekirohant egy személygépkocsi, amit egy kezdő, fiatal sofőr vezetett. A mentőautóban egy koronavírusos beteg tartózkodott, akit az orvos újraélesztett és oxigénterápiában is részesítette. A páciens az ütközés következtében leesett az ágyról, de nem esett ki a járműből – mondta az igazgató.

Szavai szerint a balesetet követően a koronavírusos beteg észnél volt, kommunikált, miközben a vele utazó orvos, egészségügyi technikus és sofőr elsősegélyben részesítették a súlyosan megsérült személyautó sofőrjét. A nádaljai beteget a verbászi Covid-osztályra szállították, lélegeztetőgépre kapcsolták, de később belehalt a koronavírus szövődményeibe. A hírt dr. Milan Popov, a verbászi kórház igazgatója is megerősítette.

− Felhívtam dr. Milan Popovot, hogy megerősítsem a patológiáról kapott, a halál okával kapcsolatos jelentést, ő pedig megerősítette, hogy az ok légúti fertőzés volt – fogalmazott dr. Vlastimir Kladar.

Kiemelte, tekintettel arra, hogy a baleset körülményeit még vizsgálják, a rendőrállomás parancsnokától kapott információk szerint a baleset okozója, a személygépkocsi fiatal sofőrje ellen bűnvádi feljelentést tesznek.

− A mentőautóban utazó orvos betegszabadságon van, mert szétrepedt az orra és súlyos vállsérülést szenvedett, az egészségügyi technikus nyaki gerincsérülést szenvedett és árokgallért visel, a mentőkocsi sofőrjének − aki egyébként aktív sportoló – pedig a keze sérült meg, de továbbra is bejár dolgozni, mert az intézményben nincs elegendő sofőr – sorolta az egészségház igazgatója.

Hozzátette, a Batut Közegészségügyi Intézet felmérése szerint a szenttamási egészségház a Dél-bácskai körzet intézményei között az előkelő, harmadik helyen áll, Vajdaságban az ötödik, Szerbiában pedig a hatodik.

− Éppen ezért az egészségház dolgozói és jómagam is botrányosnak tartjuk a hírt, miszerint a beteg az ütközés következtében kiesett a mentőkocsiból és meghalt. Elképzelni is rossz, hogy mi történt volna, ha a személygépkocsi helyett mondjuk egy teherautó jön ki a mellékutcából és ütközik össze a szirénázó, villogó mentőautóval. Sajnálatos, hogy egyesek jó hírnevű intézményünket politikai csatározásokra használják fel – mondta végezetül dr. Vlastimir Kladar.