2024. április 26., péntek

Siker Szegeden

Közjogtörténeti versenyen remekeltek a topolyai gimnazisták

Szép sikert ért el pénteken a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákcsapata a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara középiskolások számára kiírt Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyének döntőjében. A több fordulóból álló megmérettetésen a harmadikos Subotin Sara és osztálytársa, Majláth Dávid, valamint a negyedikes Falletta Szél Léna a harmadik helyen végzett. A részletekkel kapcsolatban elsőként a bácskossuthfalvi Subotin Sarától érdeklődtünk, aki elárulta azt is, hogy a megmérettetésen egyedüli vajdasági csapatként vettek részt.

– A versenyre osztályfőnökünk, Mirnics Éter Ágota hívta fel a figyelmünket, a tananyaggal kapcsolatos felkészülésben történelemtanárunk, Paja Pletikosić segített, a minél meggyőzőbb előadásmódunkat pedig iskolánk pszichológusa, Mengyán Pletikosić Ildikó csiszolta. Osztálytársammal, Dáviddal egyeztetve, Lénával kiegészülve sikerült összeállítani a szükséges háromtagú csapatot, és megkezdhettük a felkészülést. Első lépésben a döntőt megelőzően egy írásbeli dolgozatot kellett leadnunk, két cím közül választhattunk, és mi az Egyetemi élet Szegeden a két világháború között tematikát dolgoztuk fel. Ebbe a dolgozatba belefoglaltuk azt az időszakot, amikor a Kolozsvári Egyetem áttette gyakorlatilag a trianoni döntés után a székhelyét Szegedre, illetve taglaltuk Szent-Györgyi Albert életét és munkásságát is. Miután a dolgozatunkat elfogadták, azzal együtt kiderült az is, hogy továbbjutottunk a 2. fordulóba, amit január 7-én, tehát pénteken szerveztek meg Szegeden. A helyszínen egy 40, egyszerűbben megválaszolható, rövidebb kérdésből álló tesztet kellett kitöltenünk, amire 40 perc állt rendelkezésre. Ezt követően PowerPoint-prezentációs bemutatóra kellett felkészülnünk, mi a Nők az egyetemen témakört dolgoztuk fel 10 percben – hallhattuk Sarától, aki hozzátette, hogy a szervezők elmondása szerint vajdasági középiskolából még nem vett részt senki sem a jogi témát boncolgató versenyen.

A prezentációt a topolyai gimnázium végzőse, a pacséri Falletta Szél Léna adta elő a szegedi terem hallgatóságának és a zsűrinek. Léna elárulta, hogy a versenyre való felkészülés felemésztette a téli szünidő pihenésre szánt időszakát, de mint kiderült, megtérült a belefektetett energia.

– Számomra nagyon jó tapasztalat volt a szegedi verseny. Elsősorban betekintést adott az egyetemi élet egy szeletkéjébe, a felsőfokú oktatás hangulatába. Ugyanakkor az a jogi-történelmi ismeretanyag, amit elsajátítottam a felkészülés alkalmával, engem nem igazán befolyásol a pályaválasztásomat illetően. Egy ideje már tudom, hogy az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának biológia szakán szeretnék továbbtanulni. A versenynek hála új barátságot is köthettem, és ismét előhozta bennem azt a csapatszellemet, ami motiválhat egy diákot a jobb teljesítményért, a szerteágazóbb tudásért folytatott küzdelemben – fogalmazott Léna.

A pacséri Majláth Dávid elmondta, hogy őt motiválta a verseny alkalmával megszerzett tudás.

– Engem a történelem mindig is érdekelt, korábban is vettem részt történelemversenyen, és a jog iránt is érdeklődöm. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ebben az irányban tanuljak tovább, de egy teljesen más terület, az informatika, a programozás iránt is érdeklődöm. A siker számunkra azért is „fényesebb”, mert a felkészülésre jelentősen kevesebb időnk volt, mint a többi csapatnak, mert mi később kaptuk kézhez az alapkönyvet, mint a többiek. Felkészítő tanárunk az első forduló írásbeli részéhez nyújtotta a legnagyobb segítséget. Igyekeztem emellett még az interneten megtalálható, történészek előadásait tartalmazó YouTube-videókat is meghallgatni – mondta Dávid.

Sarától az iránt is érdeklődtünk, hogy találkoztak-e azzal a sztereotípiával Szegeden, hogy a vajdasági középiskolás diákoknak gyengébb a tudásuk és a kifejezőtáruk, kisebb az önbizalmuk, mint a magyarországiaknak.

– Nekem az volt a tapasztalatom, hogy ez igazából teljesen egyéniségfüggő, inkább a csapattagok rátermettségén múlott. Ezt tapasztalhattuk már rögtön az első fordulóban is, amikor dolgozatot kértek tőlünk a szervezők. Pontosan kikötötték, hogy mekkora terjedelmű írást várnak, formailag az hogy nézzen ki, és mégis voltak, akik ezt nem tartották tiszteletben. Maga a verseny elsősorban érdekes szegedi és magyarországi történelmi információkat adott át a felkészülés alkalmával, engem érdekel a jog területe, de a pályaválasztásomra nem igazán lesz hatással. Ugyanakkor nem volt unalmas, sem „száraz” a felkészülési folyamat, de azért időt igényelt, szinte a teljes téli szünidőt – nyilatkozta a topolyai gimnázium diákja a szegedi siker kapcsán.