2024. április 27., szombat
BÁCSKOSSUTHFALVA

Átlagos bevetésszám, rendhagyó esetek

Tüzet oltottak, letört ágakat takarítottak, háziállatokat mentettek a bácskossuthfalvi tűzoltók

Habár a múlt évben a környék történetének legnagyobb tűzesetét is megélte, a bevetések számának tekintetében átlagos időszakot hagyott maga mögött a bácskossuthfalvi tűzoltótestület csapata. Nagy Simontól, a Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnökétől megtudtuk, hogy 2021-ben 65 alkalommal mentek ki helyszínre, a tűzoltás mellett viharkárok takarításában vagy más műszaki mentésben is közreműködtek.

Nagy Simon

Nagy Simon

– A Gebi cég pacséri kutyatápvonalának tűzvésze volt az egyesületünk eddigi legnagyobb kihívása. Az idősebb tagságunk sem nagyon emlékezett ennél súlyosabb esetre, a 25 évvel ezelőtti Inomag-tüzet emlegették csupán, de az Topolyán történt, tőlünk messzebb. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy a mentésben részt vevők és az ott dogozók között sem sérült meg senki. Egyébként a községbeli kis települések mellett Topolyán is részt vettünk tűzoltásban, illetve jártunk Szabadka község több kis falujában és mezőgazdasági területén. Például egy mišićevói tűzeset egybeesett egy nagyobb erőt igénylő szabadkai oltással, és abba a faluba már nem jutottak volna el a városi egységek, ezért kérték a mi segítségünket – ismertette az elnök, majd a bácskossuthfalvi történések felől érdeklődtünk.

– Két autóban keletkezett tűz okán riasztottak bennünket, falunkban és Roglaticán. A szeméttelephez is kénytelenek voltunk kivonulni, mentettünk autót, autóbuszt sárból, macskát tetőről és kútból, valamint egy kutyust is, akinek beszorult a feje egy rács közé. Komolyabb esőzés után pincéből pumpáltunk ki csapadékot, egy alkalommal pedig darazsakat irtottunk. Jelen voltunk egy felforrt vizű kazánnál, a rendőrségnek segítettünk házba behatolni, és természetesen fertőtlenítettük Bácskossuthfalva forgalmasabb köztereit. Alkalmunk volt bemutatni Papp László kiadványát, amely a település önkéntes tűzoltásának múltját foglalta könyvbe – folytatta Nagy Simon.

A mögöttünk hagyott nyár intenzív tarlótüzeiről szólva elmondta, hogy a korábbi évekhez képest, amikor is a tarlótüzek inkább Felsőroglatica és Cserepes (Sokolac) mezőgazdasági földjeire voltak jellemzőek, a nyáron túlnyomórészt a pacséri határ égett.

– További érdekesség volt, hogy a tüzek okának a vizsgálata folyamán kiderült számunkra, hogy az esetekhez köthető gépek megfeleltek a tűzvédelmi előírásoknak. Egy esetben tudjuk biztosan a határtűz okát, amikor a bajmoki határhoz közel leszakadt egy magasfeszültségű vezeték, és egy gabonaparcellán okozott kárt.

A kéménytüzek „szezonja” inkább január második felére és februárra jellemző, hiszen addigra már felhalmozódik a kéményekben a korom, és kiszárad, gyúlékonnyá válik.

Az egyik korábbi Kapocs Kupa izgalmas pillanata

Az egyik korábbi Kapocs Kupa izgalmas pillanata

– Ez különösen veszélyes azon kéményeknél, amelyeket nem tisztítanak ki a szezon kezdete előtt lelkiismeretesen, avagy egyáltalán nem. A veszélyes kéménytüzek az esetek többségében régi vályogkéményekben keletkeznek, az úgynevezett sípókás kéményekben, amikor is a padláson egy elvezetőbe igyekeznek több füstnyílást belekötni. Sajnos a múltban ezt sokszor puskaporszáraz gerendára is ráépítették, amit ne adj’ ég átfúrt a rágcsáló. Egy kicsit nagyobb lendülettel betüzelt kályha, felszálló parázs is elég, hogy meglegyen a baj. A kész elemekből épült kémény is begyulladhat persze, ezekhez az esetekhez is ki szoktunk vonulni, ha hívás kapunk, de akkor kevesebb ok van az aggodalomra – magyarázta a tűzoltó.

Nagy Simon szót ejtett arról is, hogy a Moravicai Önkéntes Tűzoltó-egyesület a minisztériumi feltételrendszer alapján az úgynevezett első kategóriába kapott működési engedélyt.

– A falunkban szép számmal érdeklődnek az önkéntes tűzoltóság iránt, jelenleg 73-an vagyunk, akik a tagságunkhoz tartoznak, vagy szimpatizánsaink. Ugyan 18 egyén nevezése volt a követelmény, de mi 23 önkéntest regisztráltuk, akik le is tették a bevetésekhez elengedhetetlen orvosi vizsgát, az ezzel járó költségek fedezéséért hálásak vagyunk Topolya önkormányzatának. Községünkben már megkezdődött a tűzoltók vizsgáztatása, ránk februárban kerül sor.

A faluban ugyan nagy hagyománya van a tűzoltóversenyeken való részvételnek, amibe a település iskolásait is igyekeznek bevonni, de sajnos a Covid-helyzet igencsak lestoppolta ezt a tevékenységet. A tűzoltóparancsnok abban reménykedik, hogy idén végre meg tudják szervezni a Szerbiában egyedül Bácskossuthfalvára jellemző Kapocs Kupát márciusban.