2024. április 27., szombat

Félnapos várakozás az átkelőkön

Hatalmas fennakadásokat okozott az ünnepek után a Nyugat-Európa felé tartó áradat

Ahogyan azzal számolni lehetett, az újévi és ortodox karácsonyhoz köthető ünnepnapokat követően a hétvégén, különösen pedig tegnap, nyugat-európai vendégmunkások áradata indult vissza Szerbiából és a régió államaiból, hogy a pihenőt követően visszatérjen munkahelyére. A határokon ez óriási tumultust eredményezett, vasárnap már a reggeli órákban azt közölte a Szerbiai Autós-Motoros Szövetség, hogy Horgosnál hat órát, Kelebiánál három órát, Béregnél két és fél, Šidnél másfél órát kell várni az ország elhagyására, amihez még hozzá kell tenni a másik államba való beutazás várakozási idejét is. A médiának számos olyan utas nyilatkozott vasárnap, aki több mint tíz órát várt a határok valamelyikén, s elveszítette minden türelmét. Arra panaszkodtak, hogy a gépkocsiáradatban elvárható, hogy vesztegelni kelljen, elviselhetetlen azonban, hogy nyolc–kilenc óra alatt alig mozdul valamennyit a sor, mintha egyáltalán nem dolgozna az átkelőkön senki.

Vasárnap délutánra és estére sem javult a helyzet, sőt, beállt a sor a Magyarország felé vezető kisebb átkelőkön is. A magyar rendőrség honlapjának, a police.hu-nak a hivatalos tájékoztatása alapján Ásotthalom felé két, Bajmok felé három, Bácsszentgyörgy felé szintén három, Hercegszántó felé egy, Kübekháza felé három, Röszkénél az autóúton öt, a közúton pedig két, Tiszasziget felé két, Tompa felé pedig három órát kellett várakozniuk az útlevél ellenőrzésére az autósoknak. A közösségi hálózatokon lévő csoportokban a polgárok, ahogyan az lenni szokott, a hivatalos információkban szereplőknél is hosszabb várakozási időről számoltak be a Magyarország felé vezető útjukon, a horgos–röszkei közúti átkelőn négy órát is eltartott a várakozás, a Királyhalom–Ásotthalom átkelőn akár öt órát, a Kelebia–Tompa átkelőn nyolc órán át is vesztegelni kellett a bejegyzések szerint.

A hálózatokon közzétett adatok szerint az autóúton némileg javult a helyzet vasárnap estére, amikor is egyesek „csak” két–három órás várakozást követően átjutottak Magyarországra. A Szerbiába beutazók száma továbbra is sokkal kisebb volt, így hosszabb sorok sem alakultak ki az átkelőkön ebbe az irányba, kivéve az autóúton, amelyen Szerbiába befelé is kellett egy-két órát vesztegelni az autósok beszámolói szerint. A kis átkelőkön olajozottan működött a belépés.

Nemcsak a magyar–szerb határszakaszon szaporodtak azonban meg a várakozó gépkocsik, csak némileg volt elviselhetőbb a helyzet a horvát–szerb szakaszon, ahol minden átkelőn eltartott az országba való be-, és az onnan történő kilépés is. A leghosszabb sorok kétségkívül Batrovcinál keletkeztek, ott a motoros szövetség tájékoztatása szerint is többórás várakozással kellett számolni kilépéskor, belépéskor egy órás volt a feltartóztatás. Šidnél hasonló helyzet várt az autósokra.

Csökkent viszont az autósforgalom vasárnapra a pénteki és szombati tumultusokat követően a bolgár–szerb szakaszon Gradinánál, ahol fél óra alatt meg lehetett oldani a be- és a kilépést is, s ugyanígy Montenegró felől sem jeleztek hosszabb várakozásokat a legforgalmasabbnak számító Gostunnál. A bosznia-hercegovinai–szerbiai szakaszon még előfordultak kisebb tumultusok, de háromnegyed óra alatt át lehetett jutni az átkelőkön a szövetség információi szerint.