2024. április 27., szombat

Biden: Trump továbbra is veszélyezteti az amerikai demokráciát

Joe Biden elnök az amerikai demokráciára nézve továbbra is veszélyesnek nevezte elődjét, Donald Trumpot a capitoliumi zavargások első évfordulója alkalmából a kongresszusban elmondott csütörtöki beszédében.

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen a demokrata párti Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel.

Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. Mintegy 140 rendőr megsebesült. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta.

Az ostrom előtt nem sokkal Trump beszédet mondott, és több politikus e beszéd hangnemének tulajdonította a Capitolium megtámadását. A zavargásokban résztvevők nagyrésze – miként Donald Trump is – nem ismerte el a republikánus elnök választási vereségét, és csalást emlegetve azt követelte, hogy ne hitelesítsék a választási eredményt.

Biden csütörtöki beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a választási csalás hamis vádja sokat árthat az amerikai jogállamiságnak, és alááshatja a jövőbeni választások hitelét.

„Történelmünk során először egy elnök nem csak elvesztett egy választást, hanem megpróbálta megakadályozni a békés hatalomátadást" – jelentette ki. Ismét elítélte, hogy a volt elnök „órákig tétlenül nézte a tévén a zavargásokat", hozzáfűzve, hogy a zavargók „nem turisták voltak, hanem felfegyverzett lázadók".

Az elnök után beszédet mondott Kamala Harris alelnök is. Ő a tavaly január 6-i történéseket Pearl Harborhoz és a 2001. szeptember 11-hez hasonlította.

Kamala Harris úgy vélekedett, hogy tavaly január 6-án „szélsőségesek támadták meg az ország eszményeit". Egyben – tévesen – „a világ legrégebbi demokráciájának" nevezte az Egyesült Államokat.