2024. május 4., szombat

Johnson: Lezárások nélkül átvészelhető az omikron-hullám

Az omikron koronavírus-változat elterjedése a korábbi vírusvariánsoknál jóval kevesebb súlyos megbetegedést okozott, és a brit oltási kampány is rendkívül sikeres, így megvan az esély arra, hogy Nagy-Britannia újbóli teljes lezárás nélküli átvészelje az omikron okozta fertőzési hullámot – mondta keddi sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Sir Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a tájékoztatón nagyon jó hírnek nevezte, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma sem emelkedik.

Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezleten elmondta: a brit oltási kampány kiemelkedő sikere, hogy Nagy-Britanniában magasabb arányú a lakosság védettsége, mint Európa bármely más országában.

A brit kormányfő közölte: országszerte eddig több mint 35 milliót adtak be a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisából, és a 70 éven felüli korcsoportban meghaladja a 90 százalékot azoknak az aránya, akik már megkapták a harmadik oltási adagot.

A brit egészségügyi minisztérium kedd este ismertetett legújabb adatai szerint az országszerte eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma megközelíti a 133,7 milliót, és a teljes felnőtt népesség csaknem 60 százaléka mindhárom dózist megkapta.

Boris Johnson a kedd esti sajtótájékoztatón kijelentette: mindez, valamint a jelenleg érvényben lévő járványellenes intézkedések megteremtik az esélyét annak, hogy Nagy-Britannia a teljes zárlat újbóli elrendelése nélkül átvészelje a jelenlegi koronavírus-fertőzési hullámot.

„Nyitva tarthatjuk iskoláinkat, és megtalálhatjuk a módját annak, hogy miként lehet együtt élni ezzel a vírussal" – fogalmazott a brit miniszterelnök.

A kedd esti sajtótájékoztatón Boris Johnson elmondta: a szerdai kabinetülésen azt fogja javasolni a kormánynak, hogy a jelenlegi járványellenes intézkedések maradjanak érvényben.