2024. április 27., szombat

Új szabályok a Maxi üzletekben dolgozók számára is

A Delez Srbija vállalatához tartozó Maxi, Tempo és Shop & Go üzletekben január 1-től új szabályok léptek érvénybe. Az eladó helyre ezentúl általános iskolai végzettséggel rendelkezők is dolgozhatnak. A magasabb végzettséggel rendelkező alkalmazottak attól félnek, hogy az újítás miatt csökkentik majd a fizetésüket – írja az N1 hírportál.

A vállalat illetékesei ezzel szemben mindenkit nyugalomra intenek, ugyanis állításuk szerint senkit sem fognak megkárosítani. A hírportál által megszólaltatott munkajogi szakember elmondta, hogy az alkalmazottak bére pont a végzettségüktől és a munkahelyükön eltöltött időtől függ.

Véleménye szerint az újítással nem került megváltoztatásra egyik szempont sem, így a fizetésüknek sem kellene változnia. Az utóbbi napokban a közösségi oldalakon megjelentek olyan bejegyzések, miszerint vállalatban dolgozók elé olyan szerződéseket tettek, amelyekben az áll, hogy ezentúl a fizetésüket a legalacsonyabb végzettségi szint szerint fogják elszámolni.

Vida Janković, a Szerbiai Független Kereskedelmi Szakszervezetének tagja elmondta, hogy az új szabályt valószínűleg rosszul értelmezték az érintettek.

– Egyet értek azzal, hogy a kereskedő helyzetét nem szabad leértékelni. Ezek az emberek évekig tanulták a szakmájukat és nem kezelhetik őket egyenrangúan azokkal, akik ezen nem mentek keresztül – mondta Janković.

A vállalat illetékesei szóbelileg megígérték, hogy az elkövetkező időszakban az alkalmazottaik fizetésemelést kapnak. Elmondták, hogy az új szabályt elsősorban a kereskedők hiánya miatt hozták meg.