2024. április 27., szombat

A szupergazdagoknak ismét jó évük volt

Miközben különféle válságok tombolnak és millióknak a betevőre sem telik, a szemtelenül gazdagok még gazdagabbakká válnak. Az elmúlt évben a tíz leggazdagabb ember vagyona összesen 402 milliárd dollárral gyarapodott. Az első helyen Elon Musk, a Tesla és SpaceX cég alapítója végzett, aki valamivel több mint 270 milliárd birtokosa a Bloomberg hírportál adatai alapján – értesít a Szabad Európa Rádió.

A listán összesen nyolc milliárdos kapott helyet az Amerikai Egyesül Államok területéről, valamint két személy Franciaországból, Bernard Arnault, a legnagyobb luxustermékeket forgalmazó társaság tulajdonosa és Francoise Bettencourt Meyers, a L’Oreal birodalom örököse.

Musk bőven mindenki előtt jár. Az idei évet 273 milliárd dollárral kezdte a bankszámláján, amiből 11 milliárd megy el csak az adóra. A becslések alapján mintegy 117 milliárddal lett gazdagabb. Mögötte Jeff Bezos áll, az Amazon, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó társaság tulajdonosa. Ő a 2022. évnek 194 milliárd dollárral indult neki, alig négymilliárddal többel, mint egy évvel korábban. A lista harmadik személye Bernard Arnault, az egyedüli francia, aki 62,7 milliárd dollárt dolgozott össze tavaly, és 177,1 milliárddal kezdte az évet.

Bill Gates, a Microsoft alapítója kiesett a legjobb első háromból. Ő 132 milliárd dollárral kezdte a múlt évet, és 138 milliárddal fejezte be. Larry Page, a Google alapítója 47 milliárd dollárra tett szert 2021-ben, a 2022-es esztendőnek pedig 129 milliárd tőkével indult neki. A Facebook közösségi hálózat megalapítója, Mark Zuckerbergnek újabb 24 milliárd dollárja folyt be a bankszámlára, a 2022-es évet tehát 128 milliárddal kezdte. Sergey Brinnek, a Google társalapítójának vagyona 44 milliárd dollárral nőtt, így most 124 milliárdnak a büszke tulajdonosa.

Steve Ballmer, a Microsoft végrehajtó igazgatója, valamint a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat tulajdonosa csaknem 40 milliárddal tollasodott meg az elmúlt esztendőben. Az idei kihívásoknak már 120 milliárddal a számláján lát neki. Warren Buffett befektető 21 milliárdos profittal zárta a 2021. évet, jelenleg 109 milliárdos vagyonnal büszkélkedik. Az Oracle Corporationnak, a világ legnagyobb üzleti szoftvermegoldásokat kínáló cégnek az elnöke és alapítója foglalja el az utolsó helyek egyikét; 27 milliárdos bevétellel nincs mit szégyellnie. Az ő vagyona 108 milliárd dollár.

Az utolsó helyen a L’Oreal birodalom örököse, francia Francoise Bettencourt Meyers áll. Jelenleg ő a leggazdagabb nő a világon, 94 milliárd dollárral a számláján. Beláthatjuk, azért még ő sem panaszkodhat.

A Bloomberg írása arra is kitért, hogy miközben a pandémia serkentette a milliárdosok és a milliomosok vagyonszerzési lehetőségeit, az Világbank adatai szerint mintegy 150 millió ember került a mélyszegénység peremére. A legrosszabb az egészben, hogy ez a szám várhatóan csak növekszik, az inflációval arányosan.

Amennyiben égtájakra bontjuk a gazdagodást, akkor Kína volt az régió, ahol a legrosszabbul ment az extrém gazdagoknak a múlt évben. A tehetősek mintegy 61 milliárd dollárt veszítettek azon, hogy Peking nekiment a technológiai cégeknek és egyenlőbb vagyonelosztást hirdetett.

Az elmúlt évben a legjobb vagyonszerzési módot a digitális eszközök jelentették, valamint az új  technológiai cégek megjelenése a tőzsdén. Az 500 leggazdagabb ember listájára 42-en kerülhettek fel ilyen jellegű tevékenység folytatóiként.