2024. április 27., szombat

Februárban feloszlatják a parlamentet

Dačić: Az alkotmány módosítása fontos az ország uniós tagsága felé vezető útján

Az elmúlt egy évben a köztársasági képviselőház összesen 191 törvényt fogadott el. Ezek közül 14-et sürgős eljárásban, miközben a képviselők további 104 jogszabályról is döntöttek, emelte ki Ivica Dačić, a parlament elnöke éves értékelőjében. Elemezve a parlament munkáját elmondta, a jelenlegi összetételű képviselőház 131 napot töltött ülésezéssel, összesen 62 ülést hívott össze ő maga és a képviselők összesen 400 napirendi pontban hoztak döntést.
– A jelenlegi összetételű parlament felállása óta, vagyis 2020. augusztus 3-a óta, összesen 241 törvényt és 159 jogszabályt fogadtunk el, és csak 19 törvényről döntöttünk sürgősségi eljárásban. A sürgősségi eljárás volt éppen egy azok közül, amit az Európai Bizottság évről évre felrótt nekünk. Változtattunk ezen, vagyis a sürgősségi eljárást csak kivételes esetekben alkalmaztuk – hangsúlyozta Dačić.
Dačić kitért az alkotmánymódosításra is, és arra kérte a polgárokat, vegyenek részt a január 16-ai népszavazáson és támogassák az alkotmány módosítását. Kiemelte ugyanis, hogy az alkotmány igazságszolgáltatásra vonatkozó részének módosítása fontos az ország EU-tagsága felé vezető útján. Szavai szerint a népszavazás bojkottjára és az alkotmánymódosítás elleni szavazásra azok szólítanak fel, akik eddig az uniós integráció mellett szálltak síkra.
Az előttünk álló választásokra kitérve rámutatott, örömmel tölti el, hogy sikerrel zárultak a pártok közi megbeszélések. Bejelentette, hogy január folyamán, rendkívüli ülésen döntenek majd a parlamenti képviselők megválasztásáról szóló törvényről, illetve január 27-én Tanja Fajon és Vladimir Bilčik, Európa Parlamenti képviselők Szerbiába látogatnak, hogy lekövessék, a felek eleget tesznek-e a párbeszédben megállapodottaknak.
Dačić elmondta, hogy a parlamenti, illetve Belgrád város helyhatósági választásait várhatóan február 15-én írják ki, míg az elnökválasztás kiírása március elején esedékes. A parlamenti és az elnökválasztást is a házelnök írja ki. A választások kiírását követően, vagyis a választások dátumát megelőző 45 nappal korábban feloszlatják a parlamentet. Mivel nem lehet az alkotmánymódosítást az egyik parlamenti összetételben elkezdeni, hogy a másik összetétel befejezze, ezért várhatóan a népszavazást követő egy hónapban még nagy munka vár a képviselőkre.