2024. április 27., szombat

Az állampolgárok támogatására nincs pénz, az államnak hitelt kell felvennie

Danko Brčerević, a Szerbiai Kormány Költségvetési Tanácsának vezető közgazdásza elmondta, hogy Aleksandar Vučić államfő döntése, amely szerint 100 eurós támogatást engedélyez a 16 és 30 év közötti fiataloknak, válogatás nélkül történt, és nincs rá pénz a 2022-es szerb költségvetésben, így az államnak kölcsönt kell felvennie, tudósít az N1 portál.

– Nem vagyok népesedéspolitikai szakértő, de rossz a döntés módja, főleg a költségvetés elfogadását követő napon, és így a költségvetést nem kötelező érvényű dokumentumként kezelik – mondta.

Ljubomir Madžar közgazdász úgy értékelte: mindenekelőtt Aleksandar Vučić államelnöknek nincs felhatalmazása ilyen döntések meghozatalára, munkaköri leírásában az érdemosztás és az akkreditívek aláírása szerepel.

– Az ilyen döntések nem tartoznak az államelnök hatáskörébe, és jogsértőek. Az elnök mindenbe beleavatkozik, az erőművek blokkjainak szabályozásába, az oltások elemzésébe, nincs olyan, amibe ne avatkozna bele – mondta Madžar.

Ljubodrag Savić, a belgrádi Közgazdaságtudományi Kar tanára úgy becsülte, hogy az intézkedések célja a fiatalok segítése és a szülés ösztönzése, ami talán a legjobb pénz, amelyet a „fehér pestis" megállítására költöttek.

– Hiába az utak és a gyárak, ha nincsenek fiatalok. Bár első pillantásra úgy tűnik, hogy nagy alapokról van szó, de hosszabb időre osztják el őket. Ma összehasonlíthatatlanul nehezebb szülőnek lenni, mint korábban, mert a gyerekek kiadásai csapást mérnek a háztartás költségvetésére – mondta Savić.