2024. április 27., szombat

Érdekvédelem és városfejlesztés

Sikeresnek ítéli meg a mögöttünk lévő évet a VMSZ Újvidéki Városi Szervezete

Erőteljesebb, határozottabb érdekképviseletet valósíthat meg a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezete a 2020 júniusában megtartott választásokat követően, hiszen a korábbi egy helyett két képviselő is helyet foglalhatott a városi képviselő-testületben – Kiss Gyula és Ladisity Melinda politizál a magyarságot is érintő, fontos városi célok megvalósítása érdekében, hangzott el a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének évzáró fogadásán, amelyről tegnapi számunkban már kivonatos beszámolót adtunk. Vicsek Annamária, az Újvidéki Városi Szervezet elnöke kiemelte annak fontosságát, hogy a VMSZ Újvidéken segédpolgármesteri tisztséget kapott Basnec Igor személyében.

– Segédpolgármesterünk a polgárok rendszeres fogadásával éri el azt, hogy meghalljuk azok kéréseit, problémáit, és ahol csak tudunk, segítsünk. Emellett a fontos városi történésekről magyarul nyilatkozik a magyar médiának, szavatolva ezáltal azt, hogy hiteles forrásból, magyarul informálódhassanak az emberek – emlékeztetett Vicsek Annamária az éves beszámolóban.

A tájékoztatás kérdését taglalva beszámolt arról is, hogy a párt Ifjúsági Fóruma átvette a városi szervezet Facebook-oldalának kezelését, ennek köszönhetően rendszeresen frissülő tartalmakkal járul hozzá a polgárok tájékoztatásához. A múlt év júniusa és 2021 decembere között, mint elhangzott, a Magyar Szó 43 alkalommal, a Pannon RTV 60 alkalommal, a Vajdasági RTV 12-szer, a Vajdaság Ma 2-szer, a Hét Nap pedig 3 alkalommal tudósított a szervezet tevékenységéről, hírek, riportok formájában. Vicsek Annamária aláhúzta, hogy a médiaszerepléseikkel az a céljuk, hogy a magyar választópolgárokat rendszeresen, magyarul tájékoztassák a mindannyiunkat érintő eseményekről, történésekről, változásokról, szabályokról.

Az önkormányzati struktúrában a VMSZ tíz bizottsági helyet is kapott, a művelődési bizottságban elnöki, a pénzügyi, a kommunális, az egészségügyi, szociális, gyermek- és családvédelmi, az oktatási, sport- és ifjúságügyi, a gazdasági, valamint a káderkérdésekkel foglalkozó, illetve a városközi ügyekkel megbízott, és az utcanevekkel foglalkozó bizottságba is delegálhatott tagot. A Városi Árutartalékok Igazgatóságának igazgatói posztját továbbra is Bancsi Ferenc tölti be, hangzott el.

 SÍNEN A PETŐFI FINANSZÍROZÁSA

Jelentős beruházások eredményeit is láthatták a polgárok az elmúlt bő egy évben. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ 13 millió dináros költségvetési tételt jelentő új melléképülete ad helyet a főépület felújítása ideje alatt a gyermekfoglalkozásoknak (Ringató, Szombati Játszóház, Képzőművészeti Szakcsoport), illetve az idősebb korosztály programjainak (Darányitelepi Társalgó, Mimóza Kézimunkacsoport, PeArt festőszekció, Kórus) is. Folyamatban van a központ művelődési intézetté való átminősítése, amelynek az lesz az egyik kiemelkedőbb következménye, hogy a városi finanszírozási terv állandó részét képezi majd.

– Sikerült a polgármester támogatásával elérni azt, hogy a központ nevében továbbra is ott álljon a „magyar” jelző. 2021 végére a központ intézményesítésének harmadik fázisába jutottunk, ugyanis megtörtént annak adóhivatali, statisztikai hivatali bejegyzése, kincstári számlát nyitottunk, a következő városi képviselő-testületi ülésen már a központ 2022. évi munkaprogramja és pénzügyi terve is napirenden szerepel. Az idei városi költségvetésben 61,4 millió, a jövő éviből még 42 millió dinárt utalnak a főépület teljes körű felújítására, emellett a működési költségek fedezésére is beterveztek 20 milliót, s további 5 milliót a bérekre. A januári tartalékból még 12 milliót fogunk a városi kasszából kapni – sorolta a támogatási összegeket Vicsek Annamária.

MAGYAR UTCANEVEK ÉS TÁBLÁK

Az eredmények között könyvelték el a tiszakálmánfalvi Kör épületén végzett felújítások befejezését és a bővítési munka kezdetét, amelynek köszönhetően közösségi teret alakítanak ki, közösségi kemencével, harminc férőhelyes szállással 2022 márciusára.

Bori Imre nevét viseli ma már egy utca a Telepen, a VMSZ-nek további négy javaslata van, s az egyik új magyar utcanévtábla tavaszra már felkerül. Szorgalmazza a párt azt is, hogy magyar nyelven is írják ki a magyar jellegű neveket, Újvidék község területén ma már negyven ilyen utcanévtábla létezik.

Az oktatás területén is sikerült tartani a frontot Vicsek Annamária beszámolója szerint, hiszen Újvidéken már két bölcsődei csoport működik, de Tiszakálmánfalván is eggyel több, mint eddig. Sikerült megőrizni az általános és középiskolai magyar tannyelvű tagozatokat is.

ÓVATOSSÁG A BIZTONSÁGÉRT

A legérzékenyebb politikai kérdés talán továbbra is az 1944–45-ös áldozatok szobra maradt, melyet ma éppen azok ellenezik a szervezet vezetője szerint, akik magukat háborúellenes, antifasiszta erőkként hirdetnek.

– Az 1944–45-ös ártatlan áldozatok szobrának közbeszerzését – kitartó és erőteljes politikai ráhatással – sikerült teljesen lezárni, a kiválasztott művésszel aláírtuk a szerződést, a szobor kifaragása időközben befejeződött. A talpazatára vonatkozó közbeszerzés harmadik kiíráskor lett sikeres. Tekintettel az ellenzéki támadásokra, szenzációvadász fogásokra, nagyon körültekintőnek kell lennünk, s a kijelölt helyen csak akkor fogjuk méltóképpen felavatni a szobrot, amikor már a közvilágítás, illetve a videós felügyelőrendszer is működőképes lesz, hiszen ez szavatolhatja emlékművünk biztonságát – értékelte Vicsek Annamária.

A POLGÁROK VISSZAJELZÉSE IS FONTOS

Jövőre számos választásban lesz érintett a vajdasági magyar közösség, így a párt városi szervezete is. A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt időszakban kinőtte magát a pusztán nemzeti kisebbségi jogérvényesítési párt szerepköréből, egyre szélesebb körben tevékenykedik a gazdaság erősítése, az élhető és fenntartható környezet megteremtése, az egészséges életmód, a hasznos, szabadidős tevékenységek szervezése, a kreatív időtöltés, valamint a sporttevékenységek – beleértve természetesen a legmodernebb e-sport- és gaming-rendezvények – szervezése érdekében is. A párt célja fenntartani minden korábban elindult projektumot és programot, eleget tenni a polgárok kéréseinek, ez pedig az állandó kommunikáció függvénye, fogalmazott a fogadáson Vicsek, melyen az újságírók mellett megjelentek a párt tisztségviselői is.