2024. április 27., szombat

Változnak-e a járvány megfékezését célzó intézkedések?

Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági válságstáb tagja a Szerbiai RTV műsorában azt mondta, a stáb keddi ülésén nem számít drámai változásokra a járványügyi korlátozásokat illetően. A járványügyi szakorvos kijelentette, hogy globális válaszreakcióra lenne szükség – írja az N1.

– Azt várom el, hogy az emberek tartsák tiszteletben az érvényben lévő intézkedéseket. A tervezett szabadtéri koncerteket a válságstáb egyetlen epidemiológusa vagy orvos tagja sem támogathatja – közölte Kon.

A szakorvos szerint világos, hogy óriási a nyomás, hogy ezeket engedélyezzék, de hogy így lesz-e, ezt előre nem tudta megmondani.

Hozzátette, mindenképpen azok esetében a legnagyobb a kockázat, akik nem oltatták be magukat, nem vészelték át a fertőzést, illetve nem kapták meg az oltás harmadik, emlékeztető dózisát is.

– Viseljenek maszkot a szabadban is, attól függetlenül, hogy ez nem kötelező. A vírus összehasonlíthatatlanul gyorsabban terjed most – jelentette ki a járványügyi szakorvos.

A szakember hozzátette, nem számított arra, hogy a járvány az év végén ilyen erősségű lesz.

Az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet december 27-ét választotta tavaly a járványokra való felkészülés nemzetközi napjává.