2024. május 8., szerda

Ünnepeltek a lurkóházasok Dreán

Hajnal Jenő: Az ember amikor idejön, akkor igazán nem ő ad, hanem ő az, aki kap

Hétfőn este karácsonyi műsorral mondtak köszönetet a 2006-ban alapított dreai Lurkóház védencei azoknak, akik munkájukkal vagy adományaikkal egész évben támogatják az intézmény működését. A gyerekek a családtagjaik és az őket támogatók előtt léptek fel, a műsoron pedig alkalmi versek és karácsonyi dalok szerepeltek.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen elmondta, a fellépő gyerekek hűen visszatükrözték a közelgő ünnep üzenetét.

− Nem először tapasztaltam azt, hogy az ember amikor idejön, akkor igazán nem ő ad, hanem ő az, aki kap. Azért fontos, hogy személyesen jőjjünk el hozzájuk, mert így közvetlenül is érezzük azt a szeretetet, emberközelséget, az őszinte bizakodást és reményt, amit a gyerekek sugallnak, és azt a hitet, ami bennük van. A műsoron is bebizonyosodott, hogy a gyerekek fel tudják mutatni a karácsonyi értéket, az örömet és a boldogságot, hisznek a karácsonyban, és átélik azt – fejtette ki az MNT elnöke.

Az eseményről, a közelgő karácsonyról és az ilyenkor szokásos ünnepi hangulatról lapunknak Harmath Károly, a három vajdasági Lurkóházat üzemeltető Poverello Alapítvány alapító-igazgatója kiemelte, hogy a gyerekeknek igyekeznek megmutatni, illetve rávezetni őket, hogy milyen hagyományaink vannak karácsonykor.

– Ma az ünnepi műsort követően együtt fogjuk elfogyasztani a szentesti hagyományos vacsorát. Azért most, mert karácsonykor már ők is otthon lesznek. Így első kézből megismerhetik azokat a szokásokat, amelyek az ősöktől maradtak ránk – fogalmazott a ferences rendi atya.

Karácsonyi üzenetében kiemelte, mindenkinek azt kívánja, hogy meghitt légkörben ünnepeljen, és az egyéb dolgokat hagyja az ajtón kívül.

− Gyakran megtörténik, hogy nem tudjuk előhozni szívünkből a szeretetet, vagy nem is vagyunk tudatában annak, hogy ott lakik. Legyünk bátrak, próbáljuk meg felkutatni, és ajándékozzuk meg vele az embereket magunk körül – mondta Harmath Károly.

Boja Ilonka, a dreai Lurkóház házfelelőse több mint kilenc éve foglalkozik a helyi szegény és nehéz sorsú családok gyermekeinek a nevelésével, oktatásával. Kérésünkre elmondta, hogy a Lurkóház egész nap nyitva tart, és a tanulás mellett a gyermekek számára különböző foglalkozásokat is szerveznek.

− Az idén szeptembertől 16 védencünk van, és mint minden évben, most is minden téren lázasan készülődünk az ünnepekre: díszítsük a házat, tervezzük a karácsonyi menüt, ünnepi műsort készítünk, megtörténik a szereposztás stb. Minden évben van hagyományos ebéd, de előtte olvasztott mézbe mártogatjuk a fokhagymát, az almát és a diót. A vajjal berántott böjtös bablevest követően a mákos és a diós bejgli következik, a főétel pedig a töltött káposzta. A ráadás az idén is finom torta lesz – mondta mosolyogva Boja Ilonka.