2024. április 20., szombat
HORGOS-RÖSZKE

Bővítik a horgosi határátkelőt

Új forgalmi sávok épülnek a személygépjárművek és az autóbuszok számára is

Több mint kétmilliárd dináros beruházásról írt alá kedden délelőtt szerződést Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a Horgos–Röszke autópálya-határátkelőhelyen a Köztársasági Vagyonkezelési Ügynökség és a kivitelező, a belgrádi Jadran Kft. képviselőivel. A szerződés értelmében a határátkelő szerb oldalán egy hónapon belül bővítési munkálatok kezdődnek, megkönnyítve ezzel az áthaladó forgalom minél gyorsabb célba jutását. A határátkelő helyének tervezett bővítése azért fontos, mert része a 10-es közúti folyosónak, ugyanakkor az országon áthaladó tranzitforgalomnak egyik kiemelt pontja. A tervek szerint a határátkelő bővítése magába foglalja a kilépő oldalon a teherforgalmi sávok bővítését plusz két sávval és egy új teherforgalmi terminállal, az átkelőhelyek útburkolatának, valamint a határellenőrző szervek részére pedig a barakkok kicserélését. Ezenkívül az elektronikai kijelző rendszereket is felújítják. A határ ki- és belépő oldalán két-két teherforgalmi és autóbuszok számára biztosított sávot, egy sávot a speciális méretű járművek részére, valamint további sávokat hoznak létre a gépkocsiforgalom számára is. A szerződés aláírásánál jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község elnöke is.

A fejlesztésnek gördülékenyebb határátlépést kell eredményeznie

A fejlesztésnek gördülékenyebb határátlépést kell eredményeznie

Tomislav Momirović a helyszínen arról beszélt, hogy a fejlesztés minden tekintetben javulást eredményez, és örömének adott hangot, hogy a tartománnyal karöltve több fontos eredményt elértek. Kiemelte, hogy a határokkal kapcsolatban a Szerb Köztársaság kormánya politikájának középpontjában a Nyitott Balkán eszméjének megfelelően a személyek és az áru szabad mozgásának biztosítása áll.

– A Belgrád–Budapest vasútvonal fejlesztése is nagyon fontos, ugyanígy a Belgrád–Újvidék vasútvonal is, mely azt eredményezi, hogy harminc perc alatt lehet majd a két szerbiai város között célt érni. Néhány hónappal ezelőtt határoztunk a Belgrád–Szabadka útvonal jobbá tételéről, valamint a Szeged–Szabadka vonalról se feledkezzünk meg, hiszen mindezektől azt reméljük, hogy megkönnyítik polgáraink közlekedését. Olyan nagy horderejű beruházások ezek, amelyek alapjaiban változtatják meg a közlekedést országon belül és határon túl is, és mindezeket közösen érjük el. Ahhoz segítenek hozzá minket, hogy az életfeltételeink jobbá váljanak, hogy a fizetések elérjék az ezer eurót, a nyugdíjak meghaladják a négyszáz eurót. Mindezekhez ilyen fejlesztésekre is szükség van, melyeket Pásztor úrnak és a tartománynak is külön köszönünk – fogalmazott a miniszter.

Összesen nyolc sáv lesz a gépkocsik számára

Összesen nyolc sáv lesz a gépkocsik számára

Pásztor István szerint ez egy nagy lépés, és nem csak a környékbeliek számára fontos beruházás.

– Megérett a helyzet arra, hogy ez a beruházás bekövetkezzen! A számok azt bizonyítják, hogy itt folyamatos, nagyon intenzív forgalom van. Mintegy 6,6 millió ember kelt itt át csak az idén. 1,3 millió személyautó, 300 ezer kamion és több mint 30 ezer autóbusz. Ezek a számok egészen megdöbbentőek. A beruházás persze nem azt jelenti, hogy ne kellene dolgozni a határátkelőkön. Az elmúlt idők során az egyik alapvető probléma az volt, hogy lassan folyt az ügyintézés. Ezt ugyan nem lehet új sávok megnyitásával kezelni teljes mértékben, de mindenképpen fontos, hogy új kamionsávok, új terminál nyíljon, és a speciális járművek számára is legyen saját sáv. A gépkocsik számára ezentúl nyolc sáv lesz majd, és ez nagy nyomás esetén kezelni tudja a megnövekedett forgalmat – mondta Pásztor István.

Ugyanezt erősítette meg Fejsztámer Róbert is, aki szerint a község életében nagyon fontos lépés a szerződés aláírása és a tervezett munkálatok.

– Az infrastrukturális fejlesztések előremozdítják a gazdaság mellett a társadalmi fejlődést és jólétet is. Ezek az országos szintű és fontosságú projektek, mint amilyen a vasút, a határátkelő vagy a fő útvonalak felújítása, amellett, hogy országos jelentőségűek, helyileg is óriási jelentőséggel bírnak. A határmentiség hátrányának nevezhetjük a 2015-től húzódó migránshelyzetet, ami főleg a horgosiakat érinti, ezért is gondolom azt, hogy mindent meg kell tenni az infrastrukturális fejlesztésekért. Bízom benne, hogy hamarosan meg fog oldódni az a közösségi probléma is, ami főleg a migránsok okozta helyzetből alakult ki – fogalmazott Magyarkanizsa polgármestere.

Az építkezés egy hónap múlva kezdődhet

Az építkezés egy hónap múlva kezdődhet

A tervek szerint a belgrádi székhelyű Jadran Kft.-nek egy hónap alatt kell elkészítenie a kivitelezési tervet, és utána kezdődhet is az építkezés. A cég képviselője, Nikola Malbaša örömét és köszönetét fejezte ki, amiért nekik jutott ez a feladat, amelyet – ahogyan fogalmazott – büszkeséggel és legjobb tudásuk szerint végeznek majd el.

 – Az építkezés tizenkét fázisból fog állni, melyek a kezdeti lépésektől egészen a kész projektumig mindent magukban foglalnak: a kivitelezési tervtől az építésen keresztül az elektromosságig mindent, még a zöld felületek kialakítását is – mondta a cég képviselője.

A kivitelezési terv elkészítésére egy hónap van előirányozva, utána pedig kezdődhet is a munka, mely várhatóan egy éven belül be is fejeződik.