2024. április 27., szombat

Készíts robotot!

Robotkészítő vetélkedő Óbecsén

Kedden hirdettek eredményt a Készíts robotot! elnevezésű robotkészítő vetélkedőn az óbecsei Than Emlékház nagytermében. A versenyen műszaki szakközépiskolák diákjai vettek részt, akiknek az volt a feladatuk, hogy készítsenek robotot, majd a robot működéséről egy kisfilmet, és ezt küldjék el a vetélkedőre. A vetélkedőt az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága szervezte meg.

– A versenyre három szakközépiskola nevezett be, összesen öt alkotással. Ezek a tanulók mechatronikával, robotikával foglalkoznak az iskolában. A robotokról szóló kisfilmet december 15-éig kellett elküldeniük, és az alapján döntött a háromtagú zsűri. Olyan robotokat kellett alkotniuk, amelyeknek vannak különböző funkciói – mondta Dosztán Tibor, az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társaságának elnöke.

A törökbecsei diákok robotja (Fotó: Kancsár Izabella)

A törökbecsei diákok robotja (Fotó: Kancsár Izabella)

A háromtagú zsűri egyhangúlag döntött: a vetélkedő első helyezettje Nagy Richárd, az Adai Műszaki Iskola diákja lett, a második díjat a törökbecsei középiskola csapata kapta, míg a harmadik helyet Sulc Martin, az Óbecsei Műszaki Iskola tanulója szerezte meg. Az eredményhirdetésen a diákok bemutatták az általuk készített robotot, illetve a kisfilmet.

– Erre a versenyre egy robotautóval készültem, amelynek az a funkciója, hogy akadályokat tud kikerülni saját magától. Ezt egy távolságérzékelővel meg egy szervomotor segítségével tudja megvalósítani. A robotot körülbelül két hét alatt készítettem el Bíró Árpád tanár úr segítségével – mondta Nagy Richárd, az Adai Műszaki Iskola harmadikos diákja.

Bemutatja munkáját az első helyezett (Fotó: Kancsár Izabella)

Bemutatja munkáját az első helyezett (Fotó: Kancsár Izabella)

– A robotomat, melynek neve Koponya, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából kaptam. Amikor hetedik osztályos voltam, akkor kapta az iskolám a robotot, és én voltam az első, aki beprogramozta, most csak átprogramoztam. A lényege, hogy a robotnak vannak szemei és követ egy fekete vonalat. Aki még nem próbálta ki a robotika-programozást, annak ajánlom, hogy tegye meg, hiszen nagyon jól lehet vele fejlődni – nyilatkozta Sulc Martin, az Óbecsei Műszaki Iskola harmadikos tanulója.

A diákok köszöntése (Fotó: Kancsár Izabella)

A diákok köszöntése (Fotó: Kancsár Izabella)

A verseny első helyezettje egy laptopot, a második egy nyomtatót, míg a harmadik helyezett egy külső merevlemezt kapott.