2024. április 27., szombat

Minden megvásárolható

Ősbemutató a Kosztolányi Dezső Színházban – Maja Pelević: Az utolsó kislányok című színdarabját tekintheti meg a közönség

Jövő szerdán Maja Pelević: Az utolsó kislányok című színdarabjának ősbemutatójára kerül sor a Kosztolányi Dezső Színházban. Akik játsszák: Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Grgić Nikoletta, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor és Verebes Andrea. A zenészek pedig: Szerda Árpád és Ábrahám Máté. Mint Kokan Mladenović rendező a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, a művet egy modern opera formájában állítja színpadra.  – A Kosztolányi Dezső Színház számomra az egyik legérdekesebb hely, ahol eddig dolgoztam, mindig nyitott a kísérletezésre – hangsúlyozta a rendező.

Fontos kiemelni, hogy ez egy ősbemutató, a darabot Maja Pelević írónő külön erre az alkalomra írta. Az utolsó kislányok című előadásról a következőket mondta el:

– Kokan Mladenovićtyal még a járvány kezdetén volt egy beszélgetésünk. Előkerült egy kép, amely egy olyan klinikán készült, ahol mesterséges megtermékenyítést is végeznek. A képen látható bölcsőkben sírdogáló babák feküdtek. Ezek a kisbabák béranyáktól születtek, csakhogy a pandémia okozta bezártság miatt a nevelőszülők nem tudtak eljönni értük. A klinika igazgatója pedig úgy beszélt ezekről a babákról, mintha áruk lennének. Az, hogy a gyerekek árunak minősülnek, egy régi történet már, de ugyan úgy, a mai világban is, már minden áruvá alakult. Ez a modern kapitalizmus egyik tulajdonsága – fejtette ki az írónő, aki hozzátette: – Manapság azt látjuk, hogy az élet minden területén egyre kifejezettebb az áruvá válás folyamata, és ez alól maga a születés sem kivétel. A birtoklás öröme még az olyan mélységes biológiai és érzelmi szinteket is behálózza, mint amilyen az anyaság. Hiszen pontosan ez az, ami a nőt mindenkor meghatározta és ez az, amit elvártak tőle. A nőnek önmagában ma sincs értéke, hacsak nem rendelkezik az anyáknak kijáró társadalmi elismeréssel. A gyermektelen nő értéktelen, tehát mindenre képes lesz azért, hogy kiteljesedjen az anya szerepében. Ez pedig ideális kiindulópont az elemi vágy áruvá alakításához. A gyermek ugyanolyan nyersanyag, mint bármi más, amit birtokba vehetsz. Ahol az anyaméhből gyár, a gyermekből pedig pompásan csomagolt drága termék lett, ott kezdődik ez a történet – fejtette ki részletesebben az írónő.

A zeneszerző, Irena Popović is kifejtette tapasztalatát az előadás kapcsán: – Maja Pelević szövegének a szerkezete nagyon összetett. Jómagam, aki nem tudok magyarul, mégis magyar nyelvű énekszámokat komponáltam, és ez számomra misztérium. A barokktól egészen a popzenéig megjelenő zenei formákat Szerda Árpád és Ábrahám Máté zenészek szakértelmével sikerült összeállítani, így egy igazán széles paletta alakult ki. Az ő tudásuk tette lehetővé, hogy egy olyan zenei világ jöjjön létre, ami igencsak magas színvonalú – hangsúlyozta a zeneszerző.

A darab egyik színésze, Kucsov Borisz elmondta, hogy annak ellenére, hogy ez az előadás olyan fontos társadalmi témákkal foglalkozik, mint a gyermekek produktumként kezelése, a kapitalizmus, vagy a nemek közötti egyenlőség, mégis egy nagyon színes, izgalmas, nem mindennapi, lendületes és szórakoztató előadást láthat majd a közönség, melyben végig zene lesz majd.