2024. április 27., szombat

Dánia Koszovóban akar börtöncellákat bérelni

Dánia túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézetei miatt Koszovóban akar börtöncellákat bérelni a külföldi elítéltek részére - közölte hétfőn a skandináv ország kormánya.

A tájékoztatás szerint Koppenhága és Pristina a nap folyamán szándéknyilatkozatot írt alá 300 külföldi rab koszovói elhelyezéséről. Pristina cserében évi 15 millió eurót kap.

A megállapodás egyelőre öt évre szól, de további öt évvel meghosszabbítható a dán igazságügyi minisztérium szerint.
A dán vezetés a múlt héten jelentette be, hogy 300 rab részére készül börtöncellákat bérelni Koszovóban. Hangsúlyozta, hogy olyan elítéltekről van szó, akiket kitoloncolnának a börtönbüntetésük letöltését követően. Őket 2023-tól a koszovói fővárostól 50 kilométerre található Gjilan városának börtönében helyeznék el.
    

Nick Haekkerup igazságügyminiszter korszakalkotónak nevezte a megállapodást, amely segít tehermentesíteni a túlzsúfolt dán börtönöket. Mindemellett, mint fogalmazott, ez egyértelmű jelzés azon külföldiek számára, akiket ki fognak toloncolni, hogy „a jövőjük nem Dániában van, ezért a rájuk kiszabott szabadságvesztést sem ott kell letölteniük".
    

Tavaly mintegy 350 fegyencet toloncoltak ki Dániából a börtönbüntetés letöltését követően.
A dán statisztikai hivatal szerint 2015 óta 19 százalékkal, több mint négyezerre emelkedett a börtönökben raboskodók száma, miközben a fegyőrök létszáma ugyanilyen arányban, vagyis 19 százalékkal csökkent.