2024. április 27., szombat

Vajdaság csupán 6 százaléka erdős terület

A tartománynak 170 ezer hektárnyi új erdőre lenne szüksége, ami egy 17 kilométer széles és 100 kilométer hosszú övezetnek felel meg

A tartomány városainak és községeinek legnagyobb része teljesen kopár és nagyon csekély az erdős területek aránya – írja a 021.rs hírportál.

A hivatalos adatok szerint Vajdaságban mintegy 140 ezer hektárnyi terület van erdőkkel beborítva, ami az összterületének mindössze 6,4 százaléka. Ugyanakkor a tartománynak 170 ezer hektárnyi új erdőre lenne szüksége, ami egy 17 kilométer széles és 100 kilométer hosszú övezetnek felelne meg, vagyis nagyjából, mint az Újvidék és Szabadka közti táv – mondták a verseci Stanište Ökológiai Központ illetékesei szerint a Danas napilapnak.

Dejan Maksimović, a szervezet illetékese elmondta, hogy a tartományi szervektől és mind a negyvenöt vajdasági önkormányzattól a törvény által előírt erdősítésekre vonatkozó dokumentumokat kértek el.

– Emellett ötven bejegyzett erdőtelepítő szervezethez is kérdőívet juttattunk el a jelenlegi helyzettel kapcsolatban, valamint a kapacitásról és a szükségletekről is érdeklődtünk. A kutatás eredményeit december 23-án 11 órakor kezdődő online konferenciánkon fogjuk bemutatni – mondta Maksimović.

Emlékeztetett arra is, hogy az erdők egyebek mellett védik az ökoszisztémát, enyhítik a mikroklimatikus szélsőségeket, javítják a levegő és a termőföld minőségét, megnövelik a mezőgazdasági hozamot, valamint enyhítik a szárazság és az áradások okozta károkat is.