2024. április 26., péntek

Bezdáni Hidak

Karácsonyi ünnepek idején különösen aktív a két éve alakult civil szervezet

Közösségi igény hívta életre 2019-ben a Bezdáni Hidak civil szervezetet. Több helyi, nagy szervezési tapasztalattal, de kezdeti lelkesedéssel és kreativitással megáldott emberben is felébredt a szándék a bezdáni közösségi élet felpezsdítésére. Létrehoztak egy olyan civil szervezetet, amelynek tagjai együttgondolkodásra ,,szerződtek”, ahol mindenki ötlete számít és a megvalósítás a feladatok megosztásával történik.

A helyiek aktív részvétellel ,,hálálják meg” a szervezet munkáját, a Hidak rendezvényei tömegesek, mindig nagy érdeklődés kíséri azokat. Legutóbb például az Adventi ablakvadászat eseménysorozat hozta nagy lázba a falut. Ennek lényege, hogy advent idején mindennap egy-egy újabb ablak öltözik karácsonyi díszbe. Az ablakok 1-től 24-ig vannak megszámozva. Értelemszerűen december 1-jén az 1-es számú ablakot kell megkeresni a faluban, 2-án a 2-es számút és így tovább. A szervezők naponta egy-egy rejtvénnyel segítik a megfejtést, ezt a Bezdáni Hidak Facebook-oldalán teszik közzé. A feladat: megtalálni az ablakot, képet készíteni róla és még aznap elküldeni a 063/597-067-es Viber-számra. A vadászat mindennap 14 órától indul. Minden nyertes ajándékot kap. A díjazott képek a Bezdáni Hidak közösségi oldalán vannak közzétéve. Martin Krisztina ötlete a játék, de a lényeghez folyamatosan adott hozzá tartalmakat a civil szervezet többi tagja is.

Krisztina elmondta, kicsik és nagyok egyaránt nagyon élvezik az ablakvadászatot és a hozzá vezető rejtvények fejtegetését is. Külön örülnek, hogy az első megfejtés egy gyermektől érkezett. Az első ablakot Fica Szendi díszítette. A játék kitalálója a Bezdáni Hidak civil szervezetben való munkáról a következőket nyilatkozta:

– Nagyon tetszik, hogy végre egy olyan szervezetnek lehetek tagja, amely a pozitív és megvalósítható közösségi munkára, igényekre koncentrál. Sokunknak vannak nagyon jó ötletei és fontos, hogy ezeket mindig közösen valósítjuk meg, együtt folyik az ötletelés. Jómagam leginkább az ünnep körüli kezdeményezések megálmodója vagyok – mondta Krisztina.

Seres Tamarától, a Bezdáni Hidak elnökétől a megvalósított programokról, őt magát és a szervezetet mozgató motivációról kérdeztem:

– Nem érzem magam vezető szerepben, hiszen a tagság közösen dolgozik, ha valaki kitalál egy programot, akkor rendszerint ő lesz a koordinátor annak megvalósításában, de természetesen mindenki besegít. Bojić Evelin és jómagam leginkább a gyerekeknek szóló foglalkozások koordinálásában veszünk részt. Vannak kézműves, sportolós események, különböző játékok. Martin Krisztina a karácsonyi ünnepkörhöz fűződő kreatív programokat szervezi általában, Nikola Čutura pedig a zenés rendezvények kitalálója. Alkalmi eseményekhez, ünnepkörökhöz fűződően rendszeresen szervezünk kézműves foglalkozásokat. Ilyen volt a húsvéti tojásfaállítás, majd a pünkösdi foglalkozás. Itt pünkösdi királylányt, királyt választottak a gyerekek körében, játékos, kézműves foglalkozások során gyűjtött pontszerzés által. Júliusban a teljes tagságot megmozgatta a Hármas Találkozó nevű, nagy múltú bezdáni rendezvény, magyarországi, horvátországi és szerbiai vendégek, fellépők, kiállítók működnek közre évente ezen a népszerű eseményen. Ezt követte a játszótéri betonfestési programunk, majd nyári, szabadtéri mozizást szerveztünk, gyerekek és felnőttek részére, magyar és szerb nyelven. Továbbá új kezdeményezésnek számított a strandmatrac versenyünk is meg a habparty. Augusztus 20-án Szent István-napi kenyérszentelő alkalmat, azt megelőzően foglalkozást szerveztünk. Bálint Német Eszter, a Vajdasági kovászolók klubja csoport egyik alapítója mutatta meg a kenyérdagasztás módját a gyerekeknek, majd ők is kipróbálták magukat benne, hazavitték, kisütötték a kenyérkéket és az ünnepi szentmisén megáldotta azokat ft. Zélity Mihály helyi plébános.  Novemberben 11-én, szintén az egyházközséggel együttműködve, a Szent Márton-napi szentmisét követően lámpás körmenetet tartottunk, magunk gyártotta lámpásokkal a kézben, megálltunk a helyi közösségben is, ahol libazsíros kenyér és forró tea várta a résztvevőket. A karácsonyi ünnepekben, illetve advent idején az Egyházközséggel közös szervezésben tartottunk komolyzenei koncertet a templomban. Zajlik most még az Ablakvadászat játékunk, továbbá feldíszítettük a fenyőfát a falu központjában és karácsonyi vásárt is szerveztünk. Faluszépítési akcióink sorában fontos hangsúlyozni a virágültetési alkalmakat, amelyekkel Bezdán közterületeit igyekszünk hangulatosabbá tenni.

Az emberek nagy lelkesedéssel fogadják a programjainkat. Eljönnek, résztvesznek, kimozdulnak, örülnek a közösségi rendezvényeknek.

Fontos elmondani, hogy programjaink megvalósításában partner a helyi közösség és a Római Katolikus Egyházközség is. Támogatónk pedig a Magyar Nemzeti Tanács, Zombor Város, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság – hangsúlyozta a Bezdáni Hidak elnöke.

Bojić Evelin szintén arról számolt be, hogy nagy örömét leli a civil szervezet körében végzett munkában:

– Jómagam leginkább a gyerekeknek szóló foglalkozások szervezésében veszek részt, ugyanis iskolában dolgozom és ez az a terület, ahol a leghasznosabbnak érzem magam. A nemrégiben zajlott Szent Márton-napi gyertyás felvonulás felelőse voltam például és így, ilyen egészséges módon szétosztjuk, megosztjuk egymás között a feladatokat a civil szervezeten belül. Nagy lelkesedéssel készültünk a karácsonyi programjainkra: adventi koncert, ablakvadászat, fenyődíszítés, karácsonyi vásár, mind nagy élvezet volt, a szervezők, a közönség és a résztvevők számára egyaránt – hallottuk Evelintől.