2024. április 27., szombat

Költészet, képzőművészet és színház összefonódása

Hétfőn lesz az Élőhomok című előadás bemutatója a szabadkai Népszínházban, Mezei Kinga rendezésében

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata e hó 20-án, azaz hétfőn tartja évadának második bemutatóját. Az Élőhomok Képek Tolnai Ottó és Petrik Pál motívumai alapján című előadást Mezei Kinga rendezésében tekintheti meg a közönség. A tegnapi sajtótájékoztatón Igor Lerić igazgatóhelyettes, Körmöci Petronella társulatigazgató, Mezei Kinga rendező és Oláh Tamás dramaturg nyilatkozott.

Az előadás a Novem Színházi Szervezet, a Szabadkai Népszínház és a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely koprodukciójában készült Petrik Pál halálának 25. évfordulója és a vajdasági magyar képzőművészet napja alkalmából.

Mezei Kinga immár harmadik alkalommal rendez előadást a szabadkai Népszínházban. A közönség Hajdú Tamás, Pálfi Ervin, Szilágyi Nándor, illetve maga a rendezőnő előadásában tekintheti meg az Élőhomok című produkciót.

– A színházban engem az összművészet érdekel. A szabadkai Népszínházban eddig inkább szöveges előadásokat készítettem. Ez a mostani egy teljesen másmilyen forma, ami nem a verbalitáson alapszik. Gyerekkorom óta nagyon szeretem Tolnai Ottó verseit, és a képzőművészethez is nagyon kötődök. A mostani vállalkozás egy olyan kutatásnak az eredménye, ahol a költészet, a képzőművészet és a színház viszonyát kutattuk. Legfőképpen azért, mert Tolnai Ottó verseiben elképesztő mennyiségű metafora és motívum van, emellett rengeteg képzőművészeti esszét is írt. Tulajdonképpen ez a két motívum kezdett el bennünket vezetni arra, hogy elkezdjünk kiépíteni magunknak egy saját világot – hangsúlyozta Mezei Kinga az előadása kapcsán. Majd hozzátette, hogy a produkció egy műhelymunka eredménye, melynek a Regionális Kreatív Műhely adott otthont, amiért nagyon hálásak, mint ahogy a szabadkai Népszínháznak is, hogy ezt az előadást befogadta.

Oláh Tamás dramaturg is megszólalt a sajtótájékoztatón:

– Dramaturgként számomra mindig nagyon izgalmas egy olyan előadásnak a kiépítése, ahol nem egy drámaszöveggel dolgozunk. Kiszemeltük Tolnai életművét és ehhez illesztettük hozzá Petrik Pálnak a vizuális motívumait. Szabadon kezeltük, meghagytuk magunknak a játék lehetőségét, nagyon kevés dolgot rögzítettünk a próbafolyamat megkezdése előtt, és ez adta meg a lehetőséget nekünk arra, hogy a teljes próbafolyamat alatt kristályosodjon ki az előadás végleges struktúrája. 

Fotó: Dér Dianna

Fotó: Dér Dianna

A próbafolyamatnak az elején magyarkanizsai, zentai és szabadkai régiségkereskedőkhöz látogattak el, és különféle tárgyakat választottak ki, amelyekkel kísérleteztek abból a szempontból, hogy vajon ezek hogyan találják meg saját életüket a színpadon. Ezek a tárgyak természetesen kötődnek Tolnai világához is, és termékenyen indították el a színházi világnak, az előadás világának a kiépülését. Ennek a vizuális és nyelvi kísérletezésnek lesz az eredménye az, amelyet a közönség láthat majd.

A támogatók közt szerepel a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Szekeres László Alapítvány, a VM4K, Zenta község önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság is.

Bár az Élőhomok című előadás bemutatójára már az összes jegy elkelt, januárban újból lehetőség lesz megtekinteni.