2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megérkezett a Molnupiravir

Egyelőre 11,5 ezer páciens számára lesz elegendő

Új koronavírus elleni gyógyszer érkezett Szerbiába, erősítette meg Aleksandar Vučić. Noha nem mondta, melyik, csak utalt erre, a korábbi bejelentések, valamint az Intstagram-oldalán látható felvétel alapján az MSD (Merck) Molnupiravir elnevezésű gyógyszeréről van szó.
Vučić elmondása szerint a gyógyszer az USA-ból érkezett, Európában eddig csak Dánia, Litvánia és Szlovénia szerezte be. Most 11 500 páciens számára elegendő gyógyszer érkezett, ám a szerződés értelmében 50 ezer páciens gyógyítására lesz elegendő, magyarázta, majd a napokban nyilatkozó egészségügyi szakértőkhöz hasonlóan elmondta, hogy a gyógyszert a fertőzés kimutatását követő 5 napban alkalmazható, elsősorban azok esetében, akiknél nagy a súlyos klinikai kórkép kialakulásának a kockázata.
A Nature tudományos folyóiratban december 13-án megjelent elemzés szerint a klinikai kutatások azt mutatják, hogy a Molnupiravir mégsem 50, hanem 30 százalékkal csökkenti a Covid–19 miatti kórházi kezelés kockázatát. Az USA gyógyszerügynöksége, az FDA, egyelőre nem adott sürgősségi felhasználási engedélyt a Molnupiravirnak. Az FDA tanácsadó bizottsága november 30-án ülésezett, és 13 igen, illetve 10 nem szavazattal végül a gyógyszerjelölt sürgősségi jóváhagyását javasolta az FDA-nak. Az államokbeli sajtó november 30-ai összeállításai értelmében az FDA nem köteles követni a tanácsadó bizottság útmutatásait, de általában megteszi. A hivatal végleges döntése még várat magára.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy hónappal ezelőtti közleménye szerint a szerv Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) javaslatot tett közzé azzal kapcsolatban, miként tanácsos a Covid–19 kezelése során alkalmazni a Lagevriot (Molnupiravirt), míg a november végi közlemény szerint a szerv megkezdte a gyógyszer forgalmazási engedélye iránti kérelem értékelését. A Molnupiravir felülvizsgálata még folyamatban van, így a gyógyszer uniós alkalmazása még engedélyezésre vár. A CHMP az ajánlást azért adta ki, hogy segítse a nemzeti hatóságokat a gyógyszer esetleges vészhelyzeti alkalmazásával kapcsolatos döntéseiben.

1359 új fertőzés – 34 elhunyt

A szerdai járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt 1359 új fertőzést jegyeztek, 14.578 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 9,3 %. A vizsgált napban 34 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 12.275 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2889 Covid-pácienst kezelnek, 144 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 436 új fertőzést jegyeztek, ebből 77-et Újvidéken.