2024. április 27., szombat
XXV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Pariban a franciákkal

Szerbia az esélytelenebb csapatként készülhetett a középdöntős csoportjának második, Franciaország elleni mérkőzésére, amelynek megnyerésével életben tarthatta továbbjutási esélyeit, ám Uroš Bregar elmondása szerint már felkészülni is nehéz volt a pokoli gyorsan futó olimpiai bajnokok ellen. Bár végül vereséget szenvedtek a szerb hölgyek, ám olyan játékot mutattak, ami miatt egyáltalán nem kell szégyenkezniük. Az első félidőben nem hagyták túlságosan meglógni a franciákat, akiknek a játékrész utolsó 13 és fél percében szokatlan élményben volt részük, hiszen ennyi ideig nem tudtak betalálni a kapuba, Jovana Risović sorozatban mutatta be a védéseket, Szerbia pedig egymás után hat gólt dobva 12:9-es állással ment a szünetre. Az előny azonban szélsebesen vált kámforrá, hiszen Bregar csupán három perc elteltével, már 12:13-as hátránynál kényszerült időt kérni, és rendezni a sorokat. A folytatásban sokáig felváltva estek a gólok, a másik kapuban Cléopatre Darleux is remekelt, s a háromgólos francia győzelemhez végül a végjáték szerb megtorpanása vezetett, amikor hét percen át gólképtelenek maradtak. A 22:19-es végeredmény kevés gólja a két védelem kiváló munkáját mutatja, na meg azt, hogy ezzel a vereséggel Szerbia biztosan lemarad a negyeddöntőről, s a szlovénok elleni találkozóval befejezi a világbajnoki szereplést.

A magyar válogatott szintén már a biztos búcsú tudatában lépett pályára Kongó ellen, ahol hozták is az elvárt győzelmet, ám a játékuk a nyolcgólos siker ellenére sem volt hibátlan, hiszen az afrikaiak a második félidőt döntetlenre tudták lehozni. Az első két hely a dánoké és a németeké lett, mint ahogy a négy csoportból háromban már biztossá vált a továbbjutók listája az utolsó csoportkör előtt. Egyedül a II-esben maradtak még kérdések, ahol három egyformán erős csapat küzd a két helyért, a korábban már a hollandokkal is döntetlenező svédek a szombati nap skandináv csúcsmeccsén a norvégokkal játszottak 30:30-at, a csoportkör mai zárónapjának fénypontja pedig a holland–norvég rangadó lesz.

Eredmények, I. csoport: Montenegró–Oroszország 25:31 (10:18), Szerbia–Franciaország 19:22 (12:9), Szlovénia–Lengyelország 26:27 (13:12). A sorrend: Franciaország 8, Oroszország 7, Szerbia 4, Szlovénia 3, Lengyelország 2, Montenegró 0 pont. II. csoport: Románia–Puerto Rico 43:20 (20:9), Kazahsztán–Hollandia 15:61 (9:27), Svédország–Norvégia 30:30 (12:14). A sorrend: Hollandia és Norvégia 7, Svédország 6, Románia 4, Kazahsztán és Puerto Rico 0 pont. III. csoport: Dél-Korea–Németország 28:37 (16:19), Magyarország–Kongó 30:22 (16:8), Csehország–Dánia 14:29 (9:12). A sorrend: Dánia és Németország 8, Dél-Korea és Magyarország 4, Csehország 2, Kongó 0 pont. IV. csoport: Argentína–Brazília 19:24 (10:13), Japán–Ausztria 32:30 (15:19), Horvátország–Spanyolország 23:27 (9:12). A sorrend: Spanyolország és Brazília 8, Japán 6, Horvátország és Argentína 2, Ausztria 0 pont.

Befejeződtek az utánpótlásligák küzdelmei

Befejeződött az őszi idény a vajdasági utánpótlásligákban, amelyek bajnokságát dupla fordulós tornarendszerben több helyszínen rendezték meg. A tavaszi idényt minden csoport első két helyezettje a felsőházban, míg a többi csapat az alsóházban játssza le.
Az U12-es korosztályban a fiúknál 19 csapat nevezett be a bajnokságba, melyeket 4 csoportba sorsoltak. A felsőházba jutott csapatok: Crvenka, Prigrevica, Kanizsa, Potisje (Ada), Metaloplastika (Klenak), Mladost (Temerin), Hajduk (Beška) és Dinamo (Pancsova). A Kanizsa és a Hajduk veretlenül jutott be a felsőházba. A lányoknál 15 csapat nevezett be a bajnokságba, melyeket 4 csoportba sorsoltak. A felsőházba jutott csapatok: Apatin, Halász József (Ada), Mokrin, Vojvodina (Újvidék), Lehel (Muzslya), Ruma és Dolovo. A Halász József veretlenül jutott be a felsőházba.

Az U14-es korosztályban a fiúknál 24 csapat nevezett be a bajnokságba, melyeket 5 csoportba sorsoltak. A felsőházba jutott csapatok: Prigrevica, Vrbas, Potisje (Ada), Proleter (Nagybecskerek), Vojvodina (Újvidék), ŽSK (Zsablya), Hajduk (Beška), Dinamo (Pancsova), Metaloplastika (Klenak) és Lavovi (Palánka). A Prigrevica, a Potisje, a Vojvodina, a Hajduk és a Metaloplastika veretlenül jutott be a felsőházba. A lányoknál 22 csapat nevezett be a bajnokságba, melyeket 4 csoportba sorsoltak. A felsőházba jutott csapatok: Odžaci, Prigrevica, Halász József (Ada), Vrbas, Sloven (Ruma), Ruma, Pančevo és Jabuka. A Halász József és a Pančevo veretlenül jutott be a felsőházba.