2024. április 27., szombat

Szerbia lehet a régió helikopter-nagyhatalma

A katonai befektetésekről és a kötelező sorkatonaságról is szó esett Nišben

Háromnapos látogatáson vett részt Aleksandar Vučić államfő Nišben. Hétvégi körútja során tárgyalt a Niš körüli vasúti útvonal építéséről, a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetéséről és a katonai fejlesztések lehetőségéről.
A Nišava körzetben tett látogatásának első napján a vasúti útvonal építése kapcsán elmondta, hogy hamarosan mindössze két óra alatt el lehet majd jutni a fővárosból Nišbe. Kifejtette, az ország számára is igen jelentős ez a projekt, hiszen a Bécstől Isztambulig tartó vonatok egyik legnagyobb csomópontja lesz. Elmondta, hogy a szóban forgó vasúti útvonal 22 kilométer hosszú lesz, és az elsődleges tervek szerint 150 millió eurót fordítanak majd a kiépítésére.
Az államfő miután részt vett egy megbeszélésen a niši Mija Stanimirović laktanyában, kiemelte, hogy a következő öt évben 1 milliárd 240 millió eurót ruház be Szerbia katonai technikába. A találkozón mások mellett jelen volt Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke is. A tervek szerint 2022-ben és 2023-ban összesen 30 katonai helikoptert rendelnek meg. Az államfő kiemelte, hogy bővülni fog a fegyverzet és a járműpark is. Arról is beszélt az elnök, hogy tárgyalnak majd az önkéntes katonák fizetésének növeléséről, ezáltal további 5 ezer önkéntest vonzanának be a Szerbiai Katonaságba, amire – mint mondta az elnök – szükségük van.
Az államfő látogatásának második napján egy hadgyakorlati bemutatón is részt vett.