2024. április 27., szombat

Kedvezőbb járványhelyzet küszöbén

Kon: Az emlékeztető oltás valószínűleg véd az omikrontól

A feltételezések szerint a koronavírus elleni emlékeztető oltás megvédi az embereket a vírus omikron nevű variánsától is – mondta Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja a Szerbiai RTV adásában. A szakember szerint arra lehet számítani, hogy a jövő hét végén ezer alá csökken az új fertőzöttek száma az országban, és vélhetően jövőre már kedvezőbb lesz a járványhelyzet.

Elmondta, hogy az iskolákban is stabil a helyzet, ám aggodalomra ad okot, hogy egyre több olyan fertőzést azonosítanak a környező országokban, amely az omikron variánssal hozható összefüggésbe, és az arra utal, hogy az új vírustörzs kifejezetten gyorsan terjed, ám a jelenlegi tapasztalatok szerint nem eredményez súlyos kórképet.

Kon emlékeztetett arra is, hogy a válságstáb egészségügyi szakemberekből álló részének az a véleménye, hogy a védettségi igazolványokat bizonyos helyeken a nap 24 órájában alkalmazni kellene.

Elmondta, hogy Szerbiában a lakosság 58 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltást, közülük 30 százalék élt az emlékeztető oltás felvételének a lehetőségével, ez azonban alacsony aránynak tekinthető, mert 80 százalékos átoltottsággal kellene rendelkeznünk.